Η προεδρική εξουσία του Αλεξάνταρ Βούτσιτς στη Σερβία έρχεται αντιμέτωπη με κορυφαία προκλήσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα οι δρόμοι της χώρας γέμισαν από διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, που ζητούν αλλαγές. Η συγκέντρωση στην πλατεία Σλάβια του Βελιγραδίου υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια. Οι διαδηλωτές διεκδικούν ευθύνες για μια σοβαρή καταστροφή που συνέβη τον Νοέμβριο, όταν μια στέγη κατέρρευσε σε σιδηροδρομικό σταθμό, με 15 άτομα να χάνουν τη ζωή τους.
Επιπλέον, μικρότερες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις, όπως το Νις και το Κραγκούγιεβατ. Στο Βελιγράδι, η διαδήλωση άρχισε με 15λεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων, ενώ σύντομα ακούστηκαν περίεργα συνθήματα, όπως “Έχετε αίμα στα χέρια σας!”.
Η διαφθορά και οι πρόχειρες εργασίες φαίνεται να είναι οι κύριοι ένοχοι πίσω από αυτή τη δραματική κατάρρευση, σύμφωνα με πολλούς Σέρβους πολίτες, οι οποίοι αναφέρονται και στη λανθασμένη ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού στην πόλη Νόβι Σαντ, έργο που ανατέθηκε σε κινεζικές κρατικές εταιρείες. Οι διαδηλωτές απαιτούν από τον Βούτσιτς και τους άμεσα υπεύθυνους να λογοδοτήσουν.
Η διαμαρτυρία συγκέντρωσε και διάσημους καλλιτέχνες, με τον ηθοποιό Μπάνε Τριφούνοβιτς να αποκαλεί το συλλαλητήριο “μια γιορτή της ελευθερίας”.
Αξιοσημείωτο είναι πως την ίδια ημέρα, ο πρόεδρος Βούτσιτς εγκαινίασε ένα νέο τμήμα αυτοκινητόδρομου. Όμως, δήλωσε ότι δεν θα υποχωρήσει στη μεταβατική κυβέρνηση που προτείνει η αντιπολίτευση και κατηγόρησε τους πολιτικούς του αντιπάλους ότι χρησιμοποιούν τους φοιτητές προς όφελός τους.
“Θα τους νικήσουμε ξανά” ήταν η δήλωση του Βούτσιτς. “Η αντιπολίτευση δεν έχει άλλη στρατηγική από το να χρησιμοποιεί τα παιδιά”.
Στο μεταξύ, 13 άτομα έχουν συλληφθεί για την καταστροφή στο Νόβι Σαντ, ένας εκ των οποίων υπουργός της κυβέρνησης. Η αποφυλάκισή του, ωστόσο, έχει εντείνει την αμφισβήτηση για τη διαφάνεια της έρευνας.
Αυτές οι εβδομαδιαίες διαδηλώσεις αποτυπώνουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια για την κυβέρνηση του Βούτσιτς. Ενώ ο πρόεδρος επιδιώκει την ένταξη της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει δεχθεί σφοδρές επικρίσεις για περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών.
Η αντιπολίτευση έχει προτείνει την ίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης που θα προετοιμάσει ελεύθερες εκλογές, γεγονός που μπορεί να μειώσει τις πολιτικές αντεγκλήσεις, ειδικά καθώς έχει υπάρξει υποψία νοθείας σε προηγούμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να επεκτείνει τις σχολικές διακοπές, οι οποίες αρχίζουν νωρίτερα, ως απάντηση στις αυξανόμενες φοιτητικές διαμαρτυρίες.
Πολλά πανεπιστήμια έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους για εβδομάδες, με φοιτητές να κατασκηνώνουν στις σχολές τους. Αυτές τις μέρες, οι μαθητές λυκείου έχουν προστεθεί στο κίνημα, ενώ έχουν υπάρξει και επεισόδια β violence λόγω επιθέσεων από φιλοκυβερνητικούς.
Μία ομάδα αγροτών δήλωσε ότι η αστυνομία τους κράτησε το τρακτέρ που είχαν φέρει στο Βελιγράδι για τη διαμαρτυρία. Οι Σέρβοι φοιτητές απολαμβάνουν ευρείας κλίμακας υποστήριξης από όλους τους τομείς της κοινωνίας, περιλαμβάνοντας καθηγητές, δημοσιογράφους και σημαντικές προσωπικότητες.
Αρχικά, ο Βούτσιτς κατηγόρησε τους φοιτητές ότι συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις λόγω χρημάτων, αλλά αργότερα δήλωσε ότι έχει ήδη ικανοποιήσει κάποια από τα αιτήματά τους, όπως η δημοσίευση σχετικών εγγράφων για την ανακαίνιση του σιδηροδρομικού σταθμού του Νόβι Σαντ.