Χιλιάδες ελληνικά παιδιά υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου

Η ιστορία των υιοθεσιών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο αποκαλύπτει «σκοτεινές» πτυχές που σήμερα αναζητούν δικαίωση και αναγνώριση.

Υιοθεσίες Ελλήνων παιδιών στη δεκαετία του 1950 και 1960

Κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, χιλιάδες παιδιά από την Ελλάδα υιοθετήθηκαν από οικογένειες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή των Ελλήνων ανοίγει τον δρόμο για τους υιοθετημένους να αναζητήσουν τις ρίζες τους και να ξανασυνδεθούν με την πατρίδα τους, αποκτώντας πλέον την ελληνική υπηκοότητα με ευκολότερες διαδικασίες.

Σκοτεινή πλευρά των υιοθεσιών

Όπως αναφέρει το γαλλικό πρακτορείο AFP, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από δύσκολες κοινωνικές συνθήκες. Πολλά παιδιά δόθηκαν για υιοθεσία επειδή οι μητέρες τους ήταν χήρες, οικονομικά εξαθλιωμένες ή θύματα βιασμού, βιώνοντας κοινωνική περιθωριοποίηση. Παράλληλα, υπήρχε έντονη τάση οι Αμερικανοί θετοί γονείς να επιλέγουν κυρίως λευκά και υγιή νεογέννητα παιδιά.

Νέα νομοθεσία και δικαιώματα υιοθετημένων

Η αναθεώρηση της νομοθεσίας τον Μάιο του 2025 επιτρέπει στους υιοθετημένους έως το 1976 να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα με μεγαλύτερη ευκολία, συμβάλλοντας στην επανασύνδεσή τους με τις οικογένειές τους. Σημαντική περίπτωση αποτελεί η Cardaras, μια γυναίκα που υιοθετήθηκε επίσης στις ΗΠΑ και έχει αφιερώσει προσπάθειες στην προώθηση των δικαιωμάτων των υιοθετημένων και την ενίσχυση των δεσμών με την ελληνική πατρίδα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα