Ο Boyko Borisov, πρώην πρωθυπουργός της Βουλγαρίας και ηγέτης του κόμματος GERB, το οποίο ανήκει στην οικογένεια του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), επανεξέτασε τη θέση του σχετικά με την υπογραφή αμυντικής συμφωνίας με την Ουκρανία, αφού η υπηρεσιακή κυβέρνηση ζητά την έγκριση του κοινοβουλίου για το θέμα.
Όπως αναφέρει το Euractiv, ο τρέχων υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Dimitar Glavchev, έχει δηλώσει ότι η χώρα του προτίθεται να συμμετάσχει σε μια πρωτοβουλία που περιλαμβάνει πάνω από 20 κράτη μέλη, με στόχο την υπογραφή μιας συμφωνίας ασφαλείας με την Ουκρανία.
Αρχικά, ο Glavchev αναμενόταν να υπογράψει τη συμφωνία μαζί με τον Ουκρανό πρόεδρο Zelensky, κατά την επίσκεψή τους στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Ωστόσο, η υπηρεσιακή κυβέρνηση αποφάσισε να μην προχωρήσει στη διαδικασία της υπογραφής, ζητώντας εντολή από το κοινοβούλιο, στο οποίο το κόμμα GERB έχει την πλειοψηφία.
Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο έξι από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ—η Βουλγαρία, η Ουγγαρία, η Αυστρία, η Σλοβακία, η Μάλτα και η Κύπρος—δεν έχουν υπογράψει μια τέτοια συμφωνία μέχρι στιγμής.
Αλλαγή κατεύθυνσης
Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022, το κόμμα GERB υποστήριξε τη χορήγηση στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, και ο Borisov είχε επανειλημμένα δηλώσει ότι αυτή η υποστήριξη αποδεικνύει την προσανατολισμένη φιλοδυτική στάση του κόμματός του.
Ωστόσο, ο Borisov πρόσφατα δήλωσε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει. «Πριν από έξι μήνες, θα υποστηρίξαμε σίγουρα μια τέτοια συμφωνία», είπε ο ίδιος, εξηγώντας ότι η αυξανόμενη συζήτηση περί ειρηνικής λύσης στην Ουκρανία έχει αλλάξει το πολιτικό τοπίο.
Επιπλέον, τόνισε ότι «θα δουλέψουμε για μια διαδικασία ανασυγκρότησης» στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να υπογράφεται από μια κανονική κυβέρνηση που θα εξασφαλίσει αμοιβαία οφέλη.
Δισταγμοί
Ο Borisov δεν διευκρίνισε ποια ακριβώς είναι τα στοιχεία που λείπουν για να χαρακτηριστεί η προτεινόμενη συμφωνία αμοιβαία επωφελής. Στην ερώτηση περί της συμμετοχής του σοσιαλιστικού κόμματος BSP στην υπογραφή οποιασδήποτε στρατιωτικής συνεργασίας με την Ουκρανία, απάντησε: «Εάν η συμφωνία είναι αμοιβαία επωφελής, κανένα κόμμα δεν θα έχει αντίρρηση».
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το BSP είναι κατά της παροχής οποιασδήποτε στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία. Παρά τη μικρή του εκπροσώπηση στο κοινοβούλιο (μόλις 20 από τις 240 έδρες), το BSP μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο ως σύμμαχος σε ενδεχόμενη κυβέρνηση που θα ηγείται το κόμμα GERB.
Ο ηγέτης του GERB κατέληξε δηλώνοντας ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται κοινοβουλευτική έγκριση για να υπογράψει τη συμφωνία με την Ουκρανία.