Η διεθνής κοινότητα καλείται να πατήσει γκάζι για να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στο Ισραήλ και να τερματιστεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις, Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος έκανε δηλώσεις τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου.
Κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνόδου του 9ου Περιφερειακού Φόρουμ της Ένωσης για τη Μεσόγειο (UfM) στη Βαρκελώνη, ο Μπορέλ προέτρεψε τις 43 συμμετέχουσες χώρες να ενωθούν και να ασκήσουν πιέσεις στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συναίνεσης.
Ο Μπορέλ επισήμανε πως αυτή η κατάσταση συνιστά την πιο σοβαρή ανθρωπιστική κρίση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισε ότι «δεν αρκεί να εκφράσουμε ανησυχία» για την κατάσταση στη Γάζα. Επίσης, υπογράμμισε την ανάγκη αναγνώρισης της Παλαιστίνης και της λύσης των δύο κρατών ως μοναδικών δρόμων προς τη διαρκή ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.
«Πρέπει να αρχίσουμε να δρούμε άμεσα», τόνισε ο Μπορέλ. «Η εφαρμογή των αποφάσεων είναι κρίσιμη. Δεν αρκεί απλά να λέμε ό,τι υποστηρίζουμε, αλλά πρέπει να περάσουμε στην πράξη», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην αναζήτηση λύσεων με βάση την αμοιβαία αναγνώριση.
Ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, José Manuel Albares, συμφώνησε με τις δηλώσεις του Μπορέλ, επισημαίνοντας πως είναι καιρός να κάνουν τα λόγια πράξη προκειμένου να επιτύχουν τη λύση των δύο κρατών, που είναι ο καλύτερος τρόπος για να τελειώσει η διαρκής σύγκρουση.
Τον Μάιο, η Ισπανία συνεργάστηκε με τη Νορβηγία και την Ιρλανδία για να αναγνωρίσει την Παλαιστίνη, προκαλώντας αντιδράσεις από το Ισραήλ και προκαλώντας διπλωματικές εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Τελ Αβίβ. Αυτές οι εξελίξεις ανέδειξαν επίσης τις εσωτερικές διαιρέσεις στην προοδευτική κυβερνητική συμμαχία του Πέδρο Σάντσεθ.
Σύμφωνα με τον Ισπανό Υπουργό Εξωτερικών, η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους είναι επίσης «μια εγγύηση ασφάλειας για το Ισραήλ και για ολόκληρη την περιοχή».
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Ayman Safadi, ανέφερε κατά τη διάρκεια της ίδιας συνόδου ότι η μόνη εναλλακτική στη λύση των δύο κρατών είναι «περισσότερος πόλεμος και απαρτχάιντ».
Το πρωί της Δευτέρας, ο Ζοσέπ Μπορέλ εξέφρασε ακόμα ανησυχίες για το «ιταλοαλβανικό μοντέλο» που προτείνει τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών σε τρίτες χώρες. «Αυτή τη στιγμή αποτυπώνεται μια τάση στην ΕΕ, με πρωτοβουλία ορισμένων κρατών μελών, να μετακινούν την ευθύνη για τους αιτούντες άσυλο» δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισπανικό ραδιόφωνο.
Τέλος, ο Ζοσέπ Μπορέλ σχολίασε την επίσκεψη του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στη Γεωργία, προειδοποιώντας ότι δεν εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι ουσιαστικά δεν έχει καμία νομιμοποίηση να μιλά εκ μέρους της.