Μια κρίσιμη αποκάλυψη έρχεται στο φως της δημοσιότητας σχετικά με τις παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ.
Η Προειδοποίηση Μπλίνκεν για την Ανθρωπιστική Βοήθεια στη Γάζα
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, σε πρόσφατη συνέντευξή του, αποκάλυψε ότι προειδοποίησε την ισραηλινή κυβέρνηση λίγες ημέρες μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023. Ειδικότερα, ο Μπλίνκεν τόνισε πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα απέφευγε να επισκεφθεί το Ισραήλ εάν δεν διασφαλιζόταν η επαρκής ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους στη Γάζα. Η συνέντευξη στους New York Times έριξε φως στις έντονες διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα κατά τις πρώτες κρίσιμες ημέρες της κρίσης.
Πέντε ημέρες μετά την επίθεση, ο Μπλίνκεν ταξίδεψε στο Ισραήλ, όπου είχε πολύωρες συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους στα κεντρικά γραφεία των IDF στο Τελ Αβίβ. Η κεντρική διαφωνία αφορούσε την άμεση παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της Γάζας, ένα θέμα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στην ισραηλινή πλευρά.
«Ο ισραηλινός λαός ήταν σε βαθύ σοκ και η κοινωνία τραυματισμένη. Υπήρχε τεράστια αντίσταση στην ιδέα να βοηθηθούν οι Παλαιστίνιοι. Οι διαπραγματεύσεις διήρκεσαν εννέα ώρες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μπλίνκεν, περιγράφοντας την έκρυθμη κατάσταση.
Η Απειλή για την Επίσκεψη Μπάιντεν και η Ανθρωπιστική Διέξοδος
Όταν οι συζητήσεις δεν απέφεραν άμεσα αποτελέσματα, ο Μπλίνκεν αναγκάστηκε να προειδοποιήσει τον Νετανιάχου ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα ματαίωνε την επίσκεψή του στο Ισραήλ εάν δεν επιτρεπόταν η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. «Είπα στον Νετανιάχου ότι θα τηλεφωνούσα στον Πρόεδρο και θα τον συμβούλευα να μην έρθει αν δεν επιτρέπαμε την βοήθεια. Ο Πρόεδρος συμφώνησε αμέσως. Τελικά, καταφέραμε να διασφαλίσουμε την ανθρωπιστική βοήθεια μέσω της Ράφα, και αργότερα επεκτείναμε τη βοήθεια σε άλλα σημεία διέλευσης, όπως το Kerem Shalom», εξήγησε ο Μπλίνκεν.
Αναφερόμενος στις κατηγορίες περί γενοκτονίας, ο Μπλίνκεν επανέλαβε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα, αν και παραδέχτηκε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι ενέργειες του Ισραήλ δεν ήταν επαρκείς για την παροχή επαρκούς βοήθειας. Επιπλέον, απέδωσε την αποτυχία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός τον περασμένο Ιούνιο στην Χαμάς, υπογραμμίζοντας ότι ήταν αυτή που τελικά απέτρεψε την επίτευξη συμφωνίας.