Biden σε Κριτική: Η Πολιτική του Δημιούργησε Απώλειες για την Ουκρανία

Στις τελευταίες εβδομάδες της προεδρίας του, ο Joe Biden, 81 ετών, επικεντρώνεται στη μέγιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων του, με σκοπό να ενισχύσει στρατιωτικά την Ουκρανία και να επιβάλει επιπλέον κυρώσεις κατά της Ρωσίας, προσπαθώντας να περιορίσει την οικονομική της δύναμη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, πολλοί αξιωματούχοι στην Ουκρανία και άλλες δυτικές χώρες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχία και κριτική προς τον Δημοκρατικό πρόεδρο, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα τη σωστή στιγμή για να υποστηρίξει το Κίεβο.

Όποια και αν είναι η κίνηση του Biden στο τέλος της θητείας του, οι αναλυτές τονίζουν ότι η Ουκρανία φαίνεται να κινείται προς μια συμφωνία κατά την οποία ο πρόεδρος Volodimir Zelensky ενδέχεται να χρειαστεί να παραχωρήσει εδάφη σε αντάλλαγμα για εγγυήσεις ασφαλείας, απομακρύνοντας την προοπτική της ένταξης της στο ΝΑΤΟ που τόσο επιθυμούσε.

Αξιωματούχοι που επιθυμούν να παραμείνουν ανώνυμοι αναφέρουν ότι αυτή η εξέλιξη οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις αποφάσεις – ή στην έλλειψη αποφάσεων – του Biden κατά την διάρκεια των τελευταίων δύο ετών.

biden diaggelma

Κριτική

Παρά την αποστολή άνω των 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε οικονομική βοήθεια και στρατιωτικά μέσα, ορισμένοι δυτικοί ηγέτες εκφράζουν την απογοήτευση τους για την καθυστέρηση του Biden να λάβει κρίσιμες αποφάσεις σχετικά με την προμήθεια προηγμένων όπλων σε κομβικά σημεία της σύγκρουσης.

Για παράδειγμα, το φθινόπωρο του 2022, όταν οι ουκρανικές δυνάμεις φαίνονταν να έχουν το πάνω χέρι, ο Zelensky ζήτησε περισσότερα όπλα από τον Biden, ο οποίος τότε δίστασε να δράσει, φοβούμενος μια πιθανή κλιμάκωση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό κίνδυνο.

Επιπλέον, άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που, όπως υποστηρίζουν, δεν αντελήφθησαν εγκαίρως την πρόθεση του Πούτιν να εισβάλει και ήταν απρόθυμες να στείλουν όπλα.

Όπως λένε και άλλοι αξιωματούχοι, η κατάσταση για την Ουκρανία έχει κριθεί, ασχέτως ποιος κυβερνά τις ΗΠΑ — είτε ο Biden είτε ο Donald Trump.

Ο Trump έχει προτείνει άμεση κατάπαυση του πυρός και οι συνεργάτες του προειδοποιούν ότι οποιαδήποτε συμφωνία μπορεί να απαιτήσει από την Ουκρανία να παραχωρήσει εδάφη της και να εγκαταλείψει τις επιδιώξεις της για άμεση ένταξη στο ΝΑΤΟ.

nato ukraine

Αναδυόμενοι πυρηνικοί κίνδυνοι

Ως βετεράνος του Ψυχρού Πολέμου, που συμμετείχε μάλιστα σε διαπραγματεύσεις όπλων, ο Biden διατηρεί εμμονή με το ενδεχόμενο πυρηνικής κλιμάκωσης, όπως αναφέρουν ανώτεροι αξιωματούχοι. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η στρατηγική του φαίνεται να επικεντρώνεται στην αποτροπή της Ουκρανίας από την ήττα, παρά στην προώθηση μιας νίκης.

Αυτό, υποστηρίζουν οι αξιωματούχοι, οδηγεί την Ουκρανία σε μια παρατεταμένη σύγκρουση που επιφέρει ανυπολόγιστους θανάτους.

Λιγότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου, ο τότε πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Mark Milley, πρότεινε μια διαφορετική προσέγγιση, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ενθαρρυνθούν οι ειρηνικές συνομιλίες με τον Πούτιν, καθώς «ο ρωσικός στρατός φαίνεται να έχει εννέα φορές την ικανότητά του». Ωστόσο, τέτοιες προτάσεις εκείνη την εποχή απορρίπτονταν.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, ο Biden είχε δύο εναλλακτικές: να ενισχύσει την υποστήριξη ή να πιέσει για διαπραγματεύσεις, αλλά δεν υιοθέτησε καμία από τις δύο.»

Μετά τη σειρά αυτών των γεγονότων, ο William Burns, επικεφαλής της CIA, δήλωσε ότι υπάρχει «πραγματικός κίνδυνος πιθανής χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων» αλλά ότι πρέπει να επικρατήσει η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Καθώς ο Biden προβληματιζόταν εάν θα αποστείλει περεταίρω στρατηγικά όπλα στο Κίεβο, η Ρωσία συνέχιζε τις επιθέσεις της, πλήττοντας ενεργειακές υποδομές της Ουκρανίας.

Αυτό διάβρωσε την οικονομία και την αποφασιστικότητα του λαού, ενώ η Μόσχα κέρδιζε πολύτιμο χρόνο για να προετοιμαστεί διαρκώς.

δειτε ακομα

δειτε ακομα