Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, αποκάλυψε πρόσφατα τις απόψεις του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, για την Ουκρανία. Μάλιστα, ο Πούτιν έχει αποκαλέσει την Ουκρανία «τεχνητή χώρα» που δημιουργήθηκε από την CIA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υποδεικνύοντας ότι δεν επιθυμεί την ύπαρξή της.
Ο Μπαρόζο, που υπηρέτησε στην προεδρία από το 2004 έως το 2014, δήλωσε ότι ο Πούτιν του είχε εκφράσει την πρόθεση να εμποδίσει την Ουκρανία από το να αποκτήσει πλήρη ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, ο στόχος του Πούτιν ήταν να διατηρήσει την Ουκρανία ως δόρυφο του Κρεμλίνου, παρόμοιο με τη Λευκορωσία. «Αυτό το γνωρίζω επειδή μίλησα μαζί του», προσέθεσε.
«Ο Πούτιν δεν επιθυμεί την ύπαρξη της Ουκρανίας ή, αν υπάρχει, να είναι όπως η Λευκορωσία, χωρίς ανεξαρτησία στην εξωτερική πολιτική ή στην άμυνα. Στην ουσία, θέλει ένα υποτελές κράτος», δήλωσε ο πρώην πρόεδρος.
«Ήμουν με τον Πούτιν περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο ηγέτη εκτός Ευρώπης κατά τη διάρκεια της δεκαετούς θητείας μου. Τον συνάντησα 25 φορές και γνωρίζω τις σκέψεις του», τόνισε ο Πορτογάλος πολιτικός.
Κατά τη διάρκεια της θητείας του, είδε τις πρώτες επιθέσεις του Πούτιν στην Κριμαία και τη Γεωργία, καθώς και τις δολοφονίες που σχετίζονται με το Κρεμλίνο. Θυμάται ότι τότε οι ευρωπαϊκές χώρες θεωρούσαν την εισβολή και την προσάρτηση της Κριμαίας ως μια «ειδική περίπτωση».
Επίσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Κριμαία πιθανόν να μην επιστρέψει ποτέ υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας σε μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου. «Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεώρησαν την Κριμαία ως ειδική περίπτωση», σημείωσε.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα – σήμερα, κανείς δεν πιστεύει ότι η Ουκρανία θα επανακαταλάβει την Κριμαία», πρόσθεσε.
Παρά τις προειδοποιήσεις σχετικά με τις προθέσεις του Πούτιν, οι χώρες μέλη της Ε.Ε. ήταν επιφυλακτικές στο να επιβάλουν αυστηρές κυρώσεις, εξαιτίας εσωτερικών οικονομικών ανησυχιών, σύμφωνα με τον Μπαρόζο, που έχει επίσης θητεία ως πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.