Κούβα: Αφαιρείται από τη Λίστα Τρομοκρατίας των ΗΠΑ μετά από Απόφαση Μπάιντεν

Εν αναμονή αποφάσεων για τους πολιτικούς κρατούμενους στην Κούβα.

Κρίσιμη ημερομηνία η ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ

Ένας αξιωματούχος εξέφρασε την ελπίδα για την άμεση απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων στην Κούβα, πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ. Δεδομένων των ιστορικά τεταμένων σχέσεων μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και της κουβανικής κυβέρνησης, η κατάσταση περιπλέκεται.

Λίγες ημέρες πριν αποχωρήσει από την προεδρία τον Ιανουάριο του 2021, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε λάβει την αμφιλεγόμενη απόφαση να συμπεριλάβει την Κούβα στη λίστα των κρατών που θεωρούνται εχθρικά, μαζί με χώρες όπως η Βόρεια Κορέα, το Ιράν και η Συρία.

Υπάρχει έντονη ανησυχία ότι, εάν ο Τραμπ επιστρέψει στην εξουσία, μπορεί να επαναφέρει την Κούβα στη “μαύρη λίστα”.

Ο Μάρκο Ρούμπιο, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Φλόριντα και πιθανός υποψήφιος για το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχει επικεντρώσει την πολιτική του καριέρα στην υποστήριξη της κουβανικής διασποράς εναντίον του καθεστώτος Κάστρο. Οι γονείς του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ το 1956, λίγο πριν από την επικράτηση του Φιντέλ Κάστρο.

Μάρκο Ρούμπιο

Η στάση της κυβέρνησης Μπάιντεν

Ο Τζο Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις, ανακοίνωσε πρόσφατα δύο μονομερή μέτρα για να στηρίξει τις διαπραγματεύσεις που λαμβάνουν χώρα υπό την αιγίδα της Καθολικής Εκκλησίας, με αντικείμενο τους φυλακισμένους μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις του Ιουλίου 2021.

Συγκεκριμένα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος ανέστειλε τη δυνατότητα άσκησης αγωγών για απαλλοτριώσεις από την Κούβα στα αμερικανικά δικαστήρια και ήρε ορισμένους οικονομικούς περιορισμούς, στοχεύοντας στην ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα και των ανθρωπιστικών πρωτοβουλιών.

Οι διαδηλώσεις του 2021 και οι συνέπειες

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν 500 άτομα έχουν καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, που φτάνουν μέχρι και τα 25 χρόνια, για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις της 11ης και 12ης Ιουλίου 2021. Αυτές οι διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες μετά την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο το 1959.

Τζο Μπάιντεν

Αντιπαράθεση για τον αριθμό των πολιτικών κρατουμένων

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Κούβα εκτιμούν ότι υπάρχουν περίπου χίλιοι “πολιτικοί κρατούμενοι” στο νησί. Η κυβέρνηση της Αβάνας, ωστόσο, απορρίπτει τις κατηγορίες, χαρακτηρίζοντας τους αντιφρονούντες “μισθοφόρους” που χρηματοδοτούνται από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

δειτε ακομα

δειτε ακομα