Η Κεντρική Ασία βιώνει πρωτοφανείς υψηλές θερμοκρασίες αυτή την άνοιξη, θέτοντας σε συναγερμό τις τοπικές κοινότητες και τις αρχές λόγω της κλιματικής κρίσης που επιδεινώνει την ήδη σοβαρή έλλειψη νερού.
Ακραία και πρωτοφανής ζέστη στην Κεντρική Ασία
Από το Μπισκέκ του Κιργιστάν μέχρι την Ασκαμπάντ του Τουρκμενιστάν, η περιοχή καταγράφει αδιάκοπα νέα ρεκόρ θερμοκρασιών. Στο Μπισκέκ, η θερμοκρασία άγγιξε τους 37,1° Κελσίου τον Μάιο, ενώ στην Ασκαμπάντ συνέβη το απόλυτο ρεκόρ για τον Απρίλιο, φτάνοντας τους 40° Κελσίου, υπερβαίνοντας σημαντικά τις προηγούμενες μέσες τιμές που καταγράφονταν από το 1891.
Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και η έλλειψη νερού
Η Κεντρική Ασία, με έκταση συγκρίσιμη με αυτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πληθυσμό περίπου 80 εκατομμυρίων, βιώνει αύξηση της θερμοκρασίας κατά 1,5° Κελσίου τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Η περιοχή, που αποτελείται κυρίως από στέπες και έρημους και στερείται πρόσβασης στη θάλασσα, αντιμετωπίζει επίσης οξυμμένη κρίση νερού, με την κλιματική αλλαγή να επιδεινώνει δραματικά την κατάσταση.
Ρεκόρ θερμοκρασιών και εξαίρεση στην κλιματική πορεία
Στο Ουζμπεκιστάν, πολλές πόλεις σημείωσαν τις υψηλότερες θερμοκρασίες στην ιστορία τους τον Απρίλιο, με κάποιες περιοχές να καταγράφουν μέσες θερμοκρασίες που ξεπερνούν έως και κατά 5 βαθμούς Κελσίου τον φυσιολογικό μέσο όρο. Η πρωτεύουσα Τασκένδη πλησίασε νέο ρεκόρ για τον Μάιο, ενώ στο Καζακστάν ο ιδιαίτερα ζεστός χειμώνας — κατά 2,7° Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα — έχει προκαλέσει προειδοποιήσεις για επικείμενη σοβαρή ξηρασία σε 11 επαρχίες.
Αδράνεια και προσδοκίες για το μέλλον
Το Τατζικιστάν έχει αναγνωρίσει τις ασυνήθιστες θερμοκρασίες χωρίς όμως να ανακοινώσει συγκεκριμένες δράσεις, ενώ η συνολική εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή σύμφωνα με το World Weather Attribution (WWA) υπογραμμίζει πως οι θερμοκρασίες τον Μάρτιο είναι έως και 10° Κελσίου υψηλότερες από την προβιομηχανική εποχή, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην Κεντρική Ασία.