Η Σεούλ επιβεβαίωσε επίσημα ότι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες, ανεξαρτήτως του πού βρίσκονται, δικαιούνται την υπηκοότητα της Νότιας Κορέας, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η επιβεβαίωση αυτή έρχεται μετά τη δημοσίευση συνέντευξης στην εφημερίδα Chosun Ilbo, ενός Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αιχμαλωτίστηκε στην Ουκρανία και εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει άσυλο στη Νότια Κορέα. Η είδηση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον για τη νομική βάση και τις πρακτικές συνέπειες αυτής της πολιτικής.

«Οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες θεωρούνται συνταγματικά πολίτες μας, βάσει του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Κορέας», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας ανώτερος αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, απαντώντας στα ερωτήματα σχετικά με τη συνέντευξη και το νομικό πλαίσιο.

Ο αξιωματούχος, επιθυμώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του, τόνισε ότι «ο σεβασμός της ελεύθερης βούλησης των αιχμαλώτων πολέμου, σχετικά με τον επαναπατρισμό τους, συνάδει απόλυτα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου». Η δήλωση αυτή υπογραμμίζει τη δέσμευση της Νότιας Κορέας στις διεθνείς συμβάσεις και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επεξηγώντας περαιτέρω, ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι «δεν πρέπει να επαναπατρίζονται άτομα σε περιοχές όπου αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο διώξεων ενάντια στη θέλησή τους». Διευκρίνισε επίσης ότι η Σεούλ «θα παράσχει κάθε απαραίτητη προστασία και υποστήριξη στους Βορειοκορεάτες στρατιώτες που επιθυμούν να εγκατασταθούν στη Νότια Κορέα», αντανακλώντας την ανθρωπιστική διάσταση της πολιτικής.

Η συνέντευξη στην εφημερίδα Chosun Ilbo, με τον Βορειοκορεάτη στρατιώτη που αναφέρεται ως Ρι, περιέγραψε τις σκληρές συνθήκες και τις βίαιες μάχες στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία. Οι περιγραφές του Ρι έρχονται σε μια περίοδο όπου δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν την παρουσία χιλιάδων Βορειοκορεατών στρατιωτών, που έχουν σταλεί για να υποστηρίξουν τις ρωσικές δυνάμεις. Η ακρίβεια αυτών των αναφορών και ο ρόλος των Βορειοκορεατών στρατιωτών αποτελούν αντικείμενο συνεχούς διεθνούς παρακολούθησης.

Ο στρατιώτης Ρι βρίσκεται υπό κράτηση στην Ουκρανία και η συνέντευξη έγινε σε ένα από τα κελιά απομόνωσης ενός κέντρου κράτησης, η τοποθεσία του οποίου παραμένει μυστική για λόγους ασφαλείας. Η πρόσβαση και η διευκόλυνση της συνέντευξης έγιναν εφικτές χάρη στη συνεργασία των ουκρανικών αρχών, όπως επιβεβαίωσε δημοσιογράφος της διεθνούς υπηρεσίας της Chosun.

Στη συνέντευξή του, ο Ρι δήλωσε ότι έχει «κατά 80% αποφασίσει» να «υποβάλει αίτηση για χορήγηση καθεστώτος πρόσφυγα και να μεταβεί στη Νότια Κορέα». Η απόφασή του αυτή υπογραμμίζει την πολυπλοκότητα της κατάστασης των Βορειοκορεατών στρατιωτών στο εξωτερικό και τις προσωπικές επιλογές που καλούνται να κάνουν.

Οι πληροφορίες από τις υπηρεσίες πληροφοριών της Νότιας Κορέας και άλλες δυτικές χώρες υποδεικνύουν ότι περισσότεροι από 10.000 Βορειοκορεάτες στρατιώτες στάλθηκαν στη Ρωσία τον προηγούμενο χρόνο, με σκοπό να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση μιας πιθανής ουκρανικής αντεπίθεσης στην παραμεθόριο περιοχή του Κουρσκ. Οι λεπτομέρειες αυτών των αναπτύξεων παραμένουν ασαφείς και αποτελούν αντικείμενο διαρκούς ανάλυσης από ειδικούς.

Ο Ρι, παρουσιάζοντας εμφανή τραύματα, ανέφερε ότι πολλοί Βορειοκορεάτες στρατιώτες από τη μονάδα του έχασαν τη ζωή τους από επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυρά πυροβολικού, αναδεικνύοντας τις σύγχρονες προκλήσεις και τις απώλειες στον πόλεμο.

«Όλοι όσοι εντάχθηκαν στον στρατό μαζί μου, σκοτώθηκαν», δήλωσε με θλίψη, περιγράφοντας την τραγική απώλεια των συντρόφων του.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ρι περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο τις εμπειρίες του στην πρώτη γραμμή: «Όταν τελικά συμμετείχα στη μάχη, ήταν πραγματικά βίαιο. Πριν από αυτό, δεν είχα δει ποτέ ανθρώπους να πεθαίνουν». Η μαρτυρία του προσφέρει μια σπάνια και συγκλονιστική εικόνα των συνθηκών που αντιμετωπίζουν οι στρατιώτες σε εμπόλεμες ζώνες.

Η υπόθεση του Βορειοκορεάτη στρατιώτη στην Ουκρανία και η επιβεβαίωση του δικαιώματος στην υπηκοότητα της Νότιας Κορέας ανοίγουν ένα ευρύτερο διάλογο σχετικά με τις νομικές, πολιτικές και ανθρωπιστικές διαστάσεις της κορεατικής διχοτόμησης και τις επιπτώσεις της σε στρατιώτες που βρίσκονται σε εμπόλεμες περιοχές.