Η διαφυγή του Μπασάρ αλ Άσαντ από τη Συρία στη Ρωσία, κρατώντας τα πάντα μυστικά ακόμα και από τους κοντινότερους συνεργάτες του, αποκαλύπτεται μέσω αποκλειστικής έρευνας του Reuters.
Με τη βοήθεια πολυάριθμων πηγών και μαρτυριών, το Reuters μας προσφέρει λεπτομέρειες σχετικά με το πώς ο Σύρος δικτάτορας κατάφερε να δημιουργήσει την εντύπωση ότι παρέμενε στη χώρα, ενώ πραγματικά κατευθυνόταν προς τη Μόσχα.
Η έξοδος του Άσαντ συνέβη το πρωί της Κυριακής 8 Δεκεμβρίου, σε μια κρίσιμη στιγμή που οι αντάρτες ήταν ήδη κοντά στη Δαμασκό.
Ενώ έλεγε ότι η ρωσική υποστήριξη πλησιάζει, ετοίμαζε την αποχώρηση του
Λίγες ώρες νωρίτερα, ο Άσαντ είχε διαβεβαιώσει σε συνάντηση με 30 ανώτατους αξιωματικούς του στρατού ότι η ρωσική στρατιωτική βοήθεια είναι καθ’ οδόν, ενώ καλούσε τις δυνάμεις του να αντέξουν. Όμως, οι πληροφορίες δείχνουν ότι είχε ήδη προγραμματίσει τη φυγή του.
Σύμφωνα με το Reuters, ο Άσαντ είχε πει στον διευθυντή του προεδρικού του γραφείου ότι θα επιστρέψει στο σπίτι του, ενώ εντέλει κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο. Ούτε καν την σύμβουλό του στα μέσα ενημέρωσης δεν είχε ειδοποιήσει για την πραγματική του πρόθεση, κάτι που την άφησε να τον αναζητά άδεια από την κατοικία του χωρίς αποτέλεσμα.
«Ο Άσαντ δεν αντελήφθη τη σοβαρότητα της κατάστασης. Δεν συγκέντρωσε ούτε καν τις δικές του δυνάμεις» ανέφερε ο Ναντίμ Χούρι, εκτελεστικός διευθυντής της Arab Reform Initiative. «Άφησε τους υποστηρικτές του να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της κατάστασης».
Δεν ενημέρωσε ούτε τον αδελφό του – Δυσμενής τύχη για τα ξαδέλφια του
Σημειώνεται μάλιστα ότι ο Άσαντ δεν ενημέρωσε ούτε τον αδελφό του, Μάχερ, διοικητή της 4ης τεθωρακισμένης μεραρχίας, ο οποίος κατάφερε να διαφύγει στη Ρωσία μέσω Ιράκ. Ωστόσο, δύο από τα ξαδέλφια του έμειναν πίσω και συνελήφθησαν από τους αντάρτες στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στον Λίβανο, όπου ο ένας τραυματίστηκε σοβαρά.
Ο Άσαντ τελικά απογειώθηκε για τη Ρωσία στις 8 Δεκεμβρίου. Το αεροσκάφος του είχε κλειστό τον αναμεταδότη για να μην εντοπιστεί από ραντάρ. Πέταξε πρώτα από τη Δαμασκό στη ρωσική βάση Χμεϊμίμ και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς τη Μόσχα, όπου η οικογένειά του είχε ήδη μεταβεί νωρίτερα.
Έρευνα του Reuters δείχνει πως η έξοδος του αυτή ήταν βιαστική, καθώς αρκετά προσωπικά αντικείμενα, όπως άλμπουμ φωτογραφιών, αφέθηκαν πίσω και βρέθηκαν από τους αντάρτες.
Ο Πούτιν αρνήθηκε στρατιωτική βοήθεια αλλά του πρόσφερε καταφύγιο
Αν και η Μόσχα προσέφερε καταφύγιο, σύμφωνα με το Reuters, είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα παρείχε στρατιωτική βοήθεια στον Άσαντ. Στις 28 Νοεμβρίου είχε ταξιδέψει μυστικά στη ρωσική πρωτεύουσα για να ζητήσει υποστήριξη, και παρά τη βοήθεια που του προσφέρθηκε σε επίπεδο ασφάλειας, η στρατιωτική βοήθεια δεν ήταν διαθέσιμη.
Ταυτόχρονα, είχε ζητηθεί από τις γειτονικές χώρες να μην αναχαιτίσουν την πτήση του.
Η τελευταία συνομιλία του Άσαντ με τον πρωθυπουργό του
Σύμφωνα με τον τελευταίο πρωθυπουργό του Άσαντ, Μοχάμεντ Τζαλάλι, η τελευταία τους κουβέντα έγινε το βράδυ του Σαββάτου. Ο Τζαλάλι ενημέρωσε τον Άσαντ για την επικίνδυνη κατάσταση και τον πανικό που υπήρχε στους δρόμους. Η απάντηση του Άσαντ; “Αύριο, θα δούμε” – οι τελευταίες λέξεις που του είπε. Όταν το πρωί προσπάθησε να τον καλέσει ξανά, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.