Η αμερικανική κοινή γνώμη αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της δολοφονίας του Τζον Φ. Κένεντι. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία Εθνικών Πληροφοριών (ODNI) υπέβαλε στον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ τις προτάσεις της σχετικά με την πιθανή δημοσιοποίηση εγγράφων που αφορούν την υπόθεση.
Σύμφωνα με ανακοινώσεις, το Γραφείο του Διευθυντή Εθνικών Πληροφοριών ενημέρωσε τον πρόεδρο Τραμπ την περασμένη εβδομάδα για τις πιθανές επιλογές αποχαρακτηρισμού εγγράφων σχετικά με τη δολοφονία του John F. Kennedy, που συνέβη το 1963. Η πρωτοβουλία αυτή έρχεται ως συνέχεια προεκλογικής δέσμευσης του Τραμπ.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δεσμευτεί προεκλογικά για τη δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων και αρχείων που σχετίζονται με τη δολοφονία του 35ου προέδρου των ΗΠΑ, ικανοποιώντας ένα διαχρονικό αίτημα της κοινής γνώμης και των ερευνητών, που αμφισβητούν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων.
Η επίσημη εκδοχή για τη δολοφονία του JFK στο Ντάλας του Τέξας, αναφέρει ως μοναδικό υπεύθυνο τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Παρά τις επανειλημμένες επιβεβαιώσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έρευνες δείχνουν ότι σημαντικό ποσοστό Αμερικανών πιστεύει πως ο θάνατός του ήταν αποτέλεσμα συνωμοσίας.
Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Τραμπ υπέγραψε εντολή για τον αποχαρακτηρισμό των επίμαχων αρχείων, ενώ είχε αναφερθεί και στη δημοσιοποίηση στοιχείων για τις δολοφονίες του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ και του γερουσιαστή Ρόμπερτ Κένεντι, που έλαβαν χώρα το 1968. Ωστόσο, για αυτές τις υποθέσεις δόθηκε περισσότερος χρόνος για την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αποχαρακτηρισμού.
Σύμφωνα με τον Φρέντρικ Λότζβολ, καθηγητή ιστορίας στο Χάρβαρντ, δεν αναμένονται δραματικές αποκαλύψεις που θα ανατρέψουν τα δεδομένα σχετικά με τα γεγονότα στο Ντάλας. “Υποψιάζομαι ότι δεν θα δούμε κάτι δραματικό ή κάτι που να ανατρέπει εκ θεμελίων όσα γνωρίζουμε ότι συνέβησαν στο Ντάλας”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενδεχόμενες πληροφορίες που θα προκύψουν, μπορεί να υποδεικνύουν ότι η CIA είχε περισσότερες γνώσεις για τις κινήσεις του Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ από ό,τι έχει παραδεχτεί. Έγγραφα που αποκαλύπτουν ότι η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών δεν μοιράστηκε τις πληροφορίες της με το FBI θα μπορούσαν να είναι καθοριστικής σημασίας, όπως σχολίασε ο Τζέραλτν Πόσνερ, συγγραφέας βιβλίου για τη δολοφονία του πρώην προέδρου JFK.
«Το δικό μου ερώτημα δεν είναι αν η CIA ήταν συνένοχη αλλά αν επέδειξε αμέλεια», ανέφερε ο συγγραφέας. Σύμφωνα με τον Πόσνερ, παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το τι γνώριζε η CIA για το ταξίδι του Όσβαλντ στην Πόλη του Μεξικού, λίγες εβδομάδες πριν από τη δολοφονία, όπου επισκέφθηκε τη σοβιετική πρεσβεία, μια επίσκεψη που έχει πυροδοτήσει διάφορες θεωρίες συνωμοσίας γύρω από τη δολοφονία Κένεντι.
Η Μπάρμπαρα Πέρι, συνδιευθύντρια του προγράμματος προφορικής ιστορίας στο Κέντρο Μίλερ, του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, υποστήριξε ότι η CIA ενδεχομένως παρακολουθούσε τον Όσβαλντ. «Σίγουρα τον παρακολουθούσε το FBI, αλλά δεν συνέδεσαν τα στοιχεία μεταξύ τους. Δεν ήταν όμως συνωμοσία εκ μέρους της CIA ή του FBI ή οποιασδήποτε ξένης χώρας», συμπλήρωσε.
Η Άλις Λ. Τζορτζ, συγγραφέας βιβλίου για τη δολοφονία, εκτιμά πως οι θεωρίες συνωμοσίας θα συνεχίσουν να υπάρχουν, ακόμη και αν όλα τα έγγραφα δοθούν στη δημοσιότητα. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάποιο έγγραφο θα τους έπειθε πως ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ έδρασε μόνος», κατέληξε.