Ο Πούτιν παραμένει αποφασισμένος να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις της Δύσης και εντείνοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο Πούτιν και η σταθερή επιδίωξη στρατηγικών στόχων στην Ουκρανία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, σχεδιάζει να συνεχίσει την πολεμική σύγκρουση μέχρι η Δύση να αποδεχθεί διαπραγματεύσεις υπό τους δικούς του όρους. Παρά τις απειλές για αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τη Δύση, ο Πούτιν θεωρεί ότι η ρωσική οικονομία και ο στρατός διαθέτουν αντοχή στην παρούσα φάση, ενισχύοντας την πεποίθηση πως οι διεκδικήσεις σε ουκρανικό έδαφος μπορεί να διευρυνθούν όσο προχωρούν οι ρωσικές δυνάμεις.
Η αντίδραση της Δύσης και η στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, έχει εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκειά του για την άρνηση Πούτιν να σταματήσει τις μάχες. Ανακοίνωσε νέα στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων πυραυλικών συστημάτων Patriot, ενώ απείλησε με επιβολή σκληρότερων κυρώσεων εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία ειρήνης εντός 50 ημερών.
Στρατηγική ανθεκτικότητα της Ρωσίας απέναντι στις κυρώσεις
Τρεις αξιόπιστες πηγές από το Κρεμλίνο ανέφεραν ότι ο Πούτιν δεν αναμένεται να αποδεχθεί πίεση από τη Δύση για κατάπαυση του πυρός, πιστεύοντας ότι η Ρωσία έχει αντέξει επαρκώς τις κυρώσεις. Επιπλέον, δεν ανησυχεί για τις απειλές των ΗΠΑ να επιβάλουν δασμούς σε χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία για την αγορά ρωσικού πετρελαίου, υπογραμμίζοντας την οικονομική ανθεκτικότητα της Ρωσίας.
Πρόοδος και εδαφικές διεκδικήσεις στο ουκρανικό μέτωπο
Σύμφωνα με τον ανοιχτό χάρτη DeepStateMap, η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει σχεδόν το 20% του ουκρανικού εδάφους, προωθούμενη κατά περίπου 1.415 τετραγωνικά χιλιόμετρα τους τελευταίους τρεις μήνες. Η ρωσική παρουσία επεκτείνεται στην Κριμαία, τις επαρχίες Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, καθώς και σε περιοχές της Ζαπορίζια, Χερσώνα, Χάρκοβο, Σούμι και Ντνιπροπετρόβσκ.
Η δυναμική της “όρεξης” για εδαφικές επεκτάσεις
Η φράση «η όρεξη έρχεται τρώγοντας» αποτυπώνει τη διάθεση του Πούτιν να διεκδικήσει επιπλέον εδάφη εάν συνεχιστεί η σύγκρουση, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις από τρεις διακεκριμένες πηγές του Κρεμλίνου. Η δημόσια θέση της ρωσικής πλευράς είναι ότι οι κατεχόμενες περιοχές έχουν ήδη ενσωματωθεί στο ρωσικό κράτος και το Κίεβο πρέπει να τις αναγνωρίσει πριν ξεκινήσουν συνομιλίες ειρήνης.
Η στάση του Κιέβου και η κυριαρχική ακεραιότητα της Ουκρανίας
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχει ξεκαθαρίσει πως το Κίεβο δεν θα αναγνωρίσει ποτέ τη ρωσική κυριαρχία στα κατεχόμενα εδάφη και διατηρεί το απόλυτο δικαίωμα να αποφασίζει για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, διαφυλάσσοντας έτσι την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.