Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για κατάπαυση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας οδηγούνται σε αδιέξοδο, πυροδοτώντας νέες εντάσεις στην ήδη τεταμένη περιοχή.
Η αποτυχία των συνομιλιών στη Ντόχα και η κλιμάκωση της κρίσης στη Μέση Ανατολή
Ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος Στιβ Γουίτκοφ ανακοίνωσε την Πέμπτη την κατάρρευση των έμμεσων διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, κατηγορώντας τη Χαμάς για έλλειψη καλής πίστης στην προσπάθεια επίτευξης εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος με το Ισραήλ συνεχίζεται για σχεδόν 22 μήνες.
Στο πλαίσιο της αυξανόμενης διεθνούς πίεσης για τερματισμό της σύγκρουσης και ανακούφιση των περισσοτέρων από δύο εκατομμυρίων Παλαιστινίων κατοίκων, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προανήγγειλε την πρόθεση της Γαλλίας να αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από το Ισραήλ.
Διπλωματικές προσπάθειες και κρίσιμες συγκεντρώσεις των ευρωπαϊκών δυνάμεων
Παράλληλα, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ, προβλέπεται έκτακτη συνεδρίαση μεταξύ Γαλλίας, Βρετανίας και Γερμανίας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την επανεξέταση της κατάστασης στη Γάζα και την υποστήριξη του δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού για ανεξαρτησία.
Ανάκληση των διαπραγματευτών και ομηρία πολιτών
Το Ισραήλ προχώρησε στην ανάκληση της ομάδας διαπραγματευτών που συμμετείχε στις συνομιλίες με τη Χαμάς στο Κατάρ, με τον Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να υπογραμμίζει ότι οι προσπάθειες συνεχίζονται για την εξασφάλιση συμφωνίας απελευθέρωσης των ομήρων.
Παράλληλα, ο κ. Γουίτκοφ τόνισε την απόφαση των ΗΠΑ για ανάκληση της αμερικανικής αντιπροσωπείας «λόγω της σαφούς έλλειψης βούλησης από τη Χαμάς για κατάπαυση πυρός στη Γάζα», ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι διεθνείς εταίροι θα εξετάσουν άλλες εναλλακτικές επιλογές για την επιστροφή των ομήρων και τη βελτίωση της σταθερότητας στην περιοχή.
Αντίθετες θέσεις Χαμάς και διεθνείς ανησυχίες για την ανθρωπιστική κρίση
Η Χαμάς εξέφρασε έκπληξη για τις δηλώσεις του Αμερικανού απεσταλμένου και επανέλαβε την πρόθεσή της να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με στόχο την άρση εμποδίων και την επίτευξη μόνιμης κατάπαυσης του πυρός.
Σημαντική ανησυχία προκαλούν οι πληροφορίες για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα: τα παιδιά λιμοκτονούν και η πείνα απειλεί την επιβίωση των κατοίκων, όπως ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου αναφερόμενη στα ανήλικα ανίψια της.
Κλήση διεθνών ΜΜΕ για ελεύθερη πρόσβαση και καταγραφή της κατάστασης
Μεγάλα διεθνή πρακτορεία όπως το AFP, AP, Reuters και το BBC ζήτησαν από το Ισραήλ να επιτρέψει την ελεύθερη είσοδο και έξοδο των δημοσιογράφων στη Γάζα, εκφράζοντας βαθειά ανησυχία για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Επισήμανση για τους αριθμούς του πολέμου
Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη Γάζα πεθαίνει λόγω πείνας. Η ισραηλινή κυβέρνηση αρνήθηκε ότι προκαλεί λιμό, κατηγορώντας τη Χαμάς για παρεμπόδιση της διανομής βοήθειας.
Παρά τις αναφορές για την εκφόρτωση βοήθειας από περισσότερα από 70 φορτηγά και την παραλαβή 150 φορτίων από διεθνείς οργανισμούς, οι ανθρωπιστικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν το πλαίσιο περιοριστικό, με σημαντικές δυσκολίες στους συντονισμούς υπό τις συνθήκες πολέμου.
Επιπτώσεις του ένοπλου αγώνα και το ανθρώπινο κόστος
Στην επίθεση του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ σκοτώθηκαν 1.219 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, ενώ από τους 251 ομήρους που απαχθήκαν τότε, 49 παραμένουν στα χέρια των Παλαιστινίων, με 27 να έχουν ανακηρυχθεί νεκροί σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.
Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την καταστροφή της Χαμάς, ενώ ο παλαιστινιακός πληθυσμός της Γάζας υπολογίζεται ότι έχει πληγεί βαριά με τουλάχιστον 59.587 νεκρούς, κυρίως αμάχους, όπως αναφέρεται σε επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας της Χαμάς, αξιόπιστα για τον ΟΗΕ.