Από την Αργεντινή στο Βατικανό: Η απίστευτη ζωή του Πάπα Φραγκίσκου

Από τα σοκάκια του Μπουένος Άιρες στην κορυφή του Βατικανού: η απίστευτη διαδρομή του Πάπα Φραγκίσκου.

Η Ζωή του Πάπα Φραγκίσκου: Ένα Χρονικό Αγάπης, Πίστης και Αλλαγής

Η πορεία του Πάπα Φραγκίσκου, από μια ταπεινή γειτονιά στο πολύβουο Μπουένος Άιρες, μέχρι τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αποτελεί ένα συναρπαστικό κεφάλαιο της σύγχρονης ιστορίας. Υπήρξε ο πρώτος Ιησουίτης Πάπας στην ιστορία, αλλά και ο πρώτος ποντίφικας που κατάγεται από τη Λατινική Αμερική, φέρνοντας έναν φρέσκο αέρα στο Βατικανό.

Κατά τη διάρκεια της δωδεκαετούς θητείας του, ο Πάπας Φραγκίσκος υπήρξε ακλόνητος υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών και των κοινωνικά αποκλεισμένων. Παράλληλα, προέτρεψε την εκκλησία να αντιμετωπίσει με θάρρος τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος της. Η επιδίωξή του για μια πιο συμπεριληπτική και ανοιχτή εκκλησία βρήκε θερμή ανταπόκριση από εκατομμύρια πιστούς, ενώ παράλληλα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από συντηρητικούς κύκλους, λόγω της διαφοροποίησής του από την παραδοσιακή γραμμή.

1936: Τα Πρώτα Βήματα ενός Παιδιού με Πίστη

Ο Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο, όπως ήταν το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1936, στο Μπουένος Άιρες, σε μια οικογένεια Ιταλών μεταναστών. Ήταν το πρώτο από πέντε αδέρφια. Από την παιδική του ηλικία, διακρίθηκε για την ευφυΐα του, την βαθιά του θρησκευτικότητα καθώς και την αγάπη του για το τανγκό, ένας χορός που εκφράζει τον αργεντίνικο πολιτισμό.

1952: Το Θείο Κάλεσμα

Σε ηλικία 16 ετών, ενώ ήταν καθ’ οδόν για να συναντήσει τους φίλους του, ένιωσε μια ακατανίκητη παρόρμηση να επισκεφθεί τη Βασιλική του Αγίου Ιωσήφ. Εκεί, βίωσε μια βαθιά πνευματική εμπειρία, που όπως ο ίδιος περιέγραψε, «κάποιος με άρπαξε από μέσα». «Από εκείνη τη στιγμή κατάλαβα ότι έπρεπε να γίνω ιερέας». Αυτό το γεγονός σηματοδότησε την αρχή της πορείας του προς την ιεροσύνη.

1969: Η Χειροτονία

Έπειτα από 13 χρόνια αφοσιωμένων σπουδών, ο Μπεργκόλιο χειροτονήθηκε ιερέας, αφιερώνοντας τη ζωή του στην υπηρεσία του Θεού και της Εκκλησίας. Αυτό αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας μακράς περιόδου πνευματικής και διανοητικής προετοιμασίας.

1973: Στο Τιμόνι των Ιησουιτών

Ο πατήρ Μπεργκόλιο ανέλαβε την ηγεσία των Ιησουιτών στην Αργεντινή σε μια κρίσιμη περίοδο, όταν η χώρα βυθιζόταν στην σκοτεινή εποχή της «βρόμικης δικτατορίας», η οποία σημαδεύτηκε από βασανιστήρια, εξαφανίσεις και εκτελέσεις που άγγιξαν τις 30.000 ψυχές. Αργότερα, κατηγορήθηκε ότι δεν προστάτευσε επαρκώς δύο ιερείς με αντικαθεστωτικές απόψεις, οι οποίοι απήχθησαν και βασανίστηκαν από το καθεστώς. Ο ίδιος απέρριψε τις κατηγορίες, ισχυριζόμενος ότι βοήθησε ιερείς και πολίτες παρασκηνιακά, ασκώντας πιέσεις σε στρατιωτικούς αξιωματούχους.

1979: Εξορία

Η θητεία του στους Ιησουίτες έληξε με εντάσεις. Δέχτηκε κριτική για το αυταρχικό του στυλ διοίκησης. Η Εκκλησία τον έστειλε σε de facto εξορία στη Φρανκφούρτη και αργότερα στην Κόρδοβα της Αργεντινής, μια περίοδος που αποτέλεσε χρόνο αναστοχασμού και αναπροσαρμογής.

1992: Ο Απρόσμενος Επίσκοπος

Η εξορία του έλαβε τέλος όταν διορίστηκε βοηθός επίσκοπος στο Μπουένος Άιρες. Έξι χρόνια αργότερα, έγινε αρχιεπίσκοπος και αφοσιώθηκε στη φροντίδα των φτωχών και περιθωριοποιημένων. Το 2001, χειροτονήθηκε καρδινάλιος, μια αναγνώριση της προσφοράς του στην Εκκλησία.

2019: Προστασία Ανηλίκων – Ένα Σημαντικό Βήμα

Εξέδωσε μια ολοκληρωμένη οδηγία για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης. Επέβαλε στους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους την υποχρέωση να αναφέρουν τα περιστατικά στους ανωτέρους τους – αλλά όχι στην αστυνομία, μια παράλειψη που προκάλεσε αντιδράσεις από πολλά θύματα.

2020: Ευλογία Εν Μέσω Πανδημίας: Μια Στιγμή Ελπίδας

Τη Μεγάλη Παρασκευή, από το άδειο και σκοτεινό Βατικανό, ευλόγησε τον κόσμο, καλώντας σε ενότητα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκείνη την περίοδο, η Ιταλία βρισκόταν σε αυστηρό lockdown, και η εικόνα του Πάπα να προσεύχεται μόνος του στην άδεια πλατεία του Αγίου Πέτρου, αποτέλεσε μια ισχυρή στιγμή ελπίδας και αλληλεγγύης.

2022: Συγγνώμη στους Ιθαγενείς του Καναδά: Ένα Βήμα προς τη Συμφιλίωση

Ζήτησε συγγνώμη για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εις βάρος των αυτόχθονων πληθυσμών από Χριστιανούς και για τον ρόλο της Εκκλησίας στα οικοτροφεία, όπου πολλά παιδιά υπέστησαν κακοποίηση ή έχασαν τη ζωή τους. Αυτή η κίνηση θεωρήθηκε ένα σημαντικό βήμα προς τη συμφιλίωση και την επούλωση των πληγών του παρελθόντος.

2023: Συμπερίληψη των Γυναικών – Ανοίγοντας Νέους Δρόμους

Για πρώτη φορά, επέτρεψε σε γυναίκες και λαϊκούς να συμμετάσχουν με δικαίωμα ψήφου σε σύνοδο επισκόπων. Στη σύνοδο συζητήθηκαν σημαντικά θέματα, όπως ο γάμος των ιερέων και η θέση των γυναικών στην Εκκλησία, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν αλλαγές στις επίσημες πολιτικές. Μετά τη σύνοδο, επέτρεψε την ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών, μια απόφαση που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις.

2025: Θάνατος και Παρακαταθήκη – Μια Κληρονομιά Αγάπης και Υπηρεσίας

Ο Πάπας Φραγκίσκος άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα, στις 7:35 π.μ., λιγότερο από 24 ώρες μετά την εμφάνισή του στο μπαλκόνι για την πασχαλινή ευλογία. Φαινόταν καταβεβλημένος και ανέθεσε την ομιλία σε συνεργάτη του.

Τους τελευταίους μήνες, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένης μιας σοβαρής λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος.

Παρέδωσε μια εκκλησία πιο ανοιχτή, δραστήρια και αφοσιωμένη στην υποστήριξη των μεταναστών, των αποκλεισμένων και την προστασία του πλανήτη.

New York Times

δειτε ακομα

δειτε ακομα