Απέλαση από Γερμανία για τρεις Ευρωπαίους και έναν Αμερικανό λόγω διαμαρτυρίας για Παλαιστίνη

Εν μέσω εντάσεων για τον πόλεμο στη Γάζα, το Βερολίνο λαμβάνει αυστηρά μέτρα.

Απειλούνται με απέλαση ακτιβιστές υπέρ της Παλαιστίνης από τη Γερμανία

Το Γραφείο Μετανάστευσης του Βερολίνου έχει ενημερώσει τρεις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (δύο από την Ιρλανδία και έναν από την Πολωνία) και έναν Αμερικανό ότι αντιμετωπίζουν απέλαση από τη Γερμανία. Η αιτία; Η φερόμενη συμμετοχή τους σε διαδηλώσεις κατά των ισραηλινών ενεργειών στη Γάζα.

Παρόλο που οι υποθέσεις τους δεν έχουν εκδικαστεί, οι τέσσερις διαδηλωτές έλαβαν ειδοποιήσεις τον προηγούμενο μήνα, στις οποίες τους ζητήθηκε να εγκαταλείψουν τη Γερμανία μέχρι τις 21 Απριλίου. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κινηθεί η διαδικασία απέλασής τους. Σύμφωνα με το Γραφείο Μετανάστευσης του Βερολίνου, οι αποφάσεις αυτές συνδέονται με διαμαρτυρία που έλαβε χώρα στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου τον Οκτώβριο του 2024.

Germany has banned pro-Palestine protests…. this did not stop thousands in Berlin standing in solidarity with Palestine…🇵🇸🇵🇸🇵🇸 pic.twitter.com/86L6nHR07N

— ADAM (@AdameMedia) June 6, 2024

Οι γερμανικές αρχές υποστηρίζουν ότι οι ακτιβιστές διέδωσαν «αντισημιτικό μίσος» και τους κατηγορούν για ποινικά αδικήματα, όπως αντίσταση κατά της αρχής, φθορά ξένης περιουσίας και διατάραξη της δημόσιας τάξης.

Ελεύθερη μετακίνηση στην ΕΕ: Παραβίαση ή νόμιμη ενέργεια;

Η προσπάθεια απέλασης των διαδηλωτών υπέρ της Παλαιστίνης στη Γερμανία, έχει προκαλέσει συγκρίσεις με τις πρακτικές της κυβέρνησης Τραμπ απέναντι σε φοιτητικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ. Επιπλέον, εγείρονται ανησυχίες σχετικά με το αν αυτές οι αποφάσεις παραβιάζουν το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, το οποίο κατοχυρώνει την ελεύθερη μετακίνηση ως θεμελιώδες δικαίωμα. Η νομιμότητα των απελάσεων βρίσκεται στο επίκεντρο της δημόσιας συζήτησης, καθώς αμφισβητείται εάν η ελευθερία έκφρασης και διαμαρτυρίας υπερτερεί της κρατικής ασφάλειας.

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Μετανάστευσης, Μάρκους Γιάνκε, επιβεβαίωσε ότι ανακλήθηκαν οι άδειες παραμονής τεσσάρων «φιλοπαλαιστίνιων ακτιβιστών» λόγω διαμαρτυρίας όπου «κουκουλοφόροι εισήλθαν σε πανεπιστημιακό κτίριο και προκάλεσαν φθορές, μεταξύ άλλων και με γκράφιτι».

Αντίσταση και νομικές αμφισβητήσεις

Η Μάρεϊ και ο Λόνγκμποτομ, δύο από τους ακτιβιστές, επιμένουν να παραμείνουν στη Γερμανία όπου ζουν και εργάζονται. Δηλώνουν ότι δεν σκοπεύουν να φύγουν και εκφράζουν την πεποίθηση ότι η υπόθεσή τους δεν θα ευδοκιμήσει νομικά.

Ο δικηγόρος τους τονίζει ότι κανένας από τους τέσσερις δεν έχει καταδικαστεί, ούτε έχει ενημερωθεί για τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη νομική βάση των απελάσεων.

Η Πολωνή ακτιβίστρια Κάσια Βλάστσικ έχει επίσης υποβάλει ένσταση και αγωγή. Στη δεύτερη επιστολή προς τη Μάρεϊ, η απόφαση απέλασης βασίζεται στην έννοια της «κρατικής λογικής» (**Staatsräson**) της Γερμανίας, η οποία δηλώνει ότι «η ύπαρξη και η ακεραιότητα του Ισραήλ αποτελεί πυλώνα της κρατικής πολιτικής της Γερμανίας».

Ο Γκόρσκι, ο δικηγόρος των ακτιβιστών, αμφισβητεί τη χρήση του όρου, υποστηρίζοντας ότι είναι πολιτικός και όχι νομικός.

Εν τω μεταξύ, Το Κεντρικό Συμβούλιο των Εβραίων στη Γερμανία υποστηρίζει τις απελάσεις, ενώ ο Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μιχάελ Μάρτιν, έχει δηλώσει ότι θα θέσει το ζήτημα στις γερμανικές αρχές.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι παρακολουθεί τις αναφορές για πιθανή απέλαση Αμερικανού πολίτη από τη Γερμανία, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των Αμερικανών στο εξωτερικό αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα