Έντονες αντιδράσεις στη Γερμανία έχει προκαλέσει η ομιλία του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς, στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια. Η κριτική αφορά κυρίως τις αναφορές του σχετικά με την ευρωπαϊκή δημοκρατία και την ελευθερία του λόγου.
Ο Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας, Μπόρις Πιστόριους, χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Βανς ως απαράδεκτες. Συγκεκριμένα, ο Πιστόριους δήλωσε: «Τέθηκε υπό αμφισβήτηση η δημοκρατία σε ολόκληρη την Ευρώπη από τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο. Μιλάει για ακύρωση της δημοκρατίας. Αν τον κατάλαβα σωστά, συγκρίνει τις συνθήκες σε τμήματα της Ευρώπης με απολυταρχικά καθεστώτα, κάτι που είναι απαράδεκτο». Ο Μάρκους Φέρμπερ, πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Bundestag, πρόσθεσε: «Τουλάχιστον τώρα ξέρουμε τι να περιμένουμε από την Ουάσιγκτον: διχασμό αντί για συμφιλίωση». Ο Φέρμπερ εξέφρασε την επιθυμία να είχε ακούσει έναν αντιπρόεδρο και όχι κάποιον σε προεκλογικό αγώνα.
Ωστόσο, η ομιλία του Τζέι Ντι Βανς βρήκε θερμούς υποστηρικτές στα πρόσωπα των ηγετών της Εναλλακτικής για την Γερμανία (AfD) και της Συμμαχίας Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW). Η Αλίς Βάιντελ, επικεφαλής της AfD, χαρακτήρισε την ομιλία «εξαιρετική» και «εντυπωσιακή», τονίζοντας τη σημασία της ελευθερίας του λόγου στην δημοκρατία. Συγκεκριμένα, η Βάιντελ ανέφερε ότι «δεν υπάρχουν τείχη πυρός στη δημοκρατία», αναφερόμενη σε δήλωση του Βανς.
Παρόμοια ήταν και η αντίδραση της Ζάρα Βάγκενκνεχτ, επικεφαλής της BSW, η οποία δήλωσε ότι «θα έπρεπε να ήταν σοκ για το ευρωπαϊκό κατεστημένο που εξαρτάται από τις ΗΠΑ το γεγονός ότι τους επικρίνει ένας Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ για θέματα ελευθερίας του λόγου και κουλτούρας ακύρωσης». Παρόλα αυτά, η Βάγκενκνεχτ επεσήμανε ότι ο Βανς παρέλειψε να αναφερθεί στο κεντρικό ζήτημα της ειρήνης και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι «αυτό δεν ήταν αρκετό».
Οι αντιδράσεις στην Γερμανία φανερώνουν τις διαφορετικές οπτικές γωνίες σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ευρώπης και την πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη. Η κριτική που ασκήθηκε από έναν υψηλόβαθμο Αμερικανό αξιωματούχο για την ελευθερία του λόγου και την λειτουργία της δημοκρατίας στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσει να πυροδοτεί συζητήσεις και προβληματισμούς.