Άνοδος «άνευ προηγουμένου» στις παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν ρεκόρ το 2024, φτάνοντας τα 2,7 τρισεκατομμύρια δολάρια, κυρίως λόγω των αυξήσεων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, όπως αποκαλύπτει νέα έκθεση του SIPRI.

Άνοδος στις Στρατιωτικές Δαπάνες το 2024: Ένα Παγκόσμιο Φαινόμενο

Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες παρουσίασαν τη μεγαλύτερη άνοδο μετά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου το 2024, αγγίζοντας το αστρονομικό ποσό των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή η σημαντική αύξηση οφείλεται κυρίως στις εν εξελίξει συγκρούσεις και πολέμους ανά τον κόσμο, όπως επισημαίνεται στην πρόσφατη έκθεση του SIPRI.

Το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη, με έδρα τη Στοκχόλμη, αναφέρει ότι η αύξηση ήταν ιδιαίτερα αισθητή στην #Ευρώπη και τη #ΜέσηΑνατολή.

Η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών το 2024 ήταν 9,4% σε πραγματικές τιμές σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σηματοδοτώντας τη δέκατη συνεχή χρονιά ανόδου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Σιάο Λιανγκ, ερευνητής στο πρόγραμμα «Στρατιωτικές Δαπάνες και Παραγωγή Όπλων» του SIPRI: «Αυτό μαρτυρά αληθινά τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις». Προσθέτει δε: «Δεν έχει προηγούμενο. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου».

Περισσότερες από 100 χώρες παγκοσμίως αύξησαν τους στρατιωτικούς τους προϋπολογισμούς το 2024, κάτι που, όπως προβλέπει ο κ. Σιάο, θα έχει «βαθύ κοινωνικοοικονομικό και πολιτικό αντίκτυπο». Αυτό συνεπάγεται δύσκολες «δημοσιονομικές επιλογές» για τις κυβερνήσεις.

«Για παράδειγμα, είδαμε πολλές ευρωπαϊκές χώρες να μειώνουν άλλες δαπάνες, όπως για διεθνή βοήθεια, προκειμένου να αυξήσουν τα ποσά που αφιερώνουν στον στρατό», αναφέρει, ενώ επισημαίνει και την τάση για «προβλέψεις αυξήσεων φόρων ή του χρέους».

Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή στην Πρώτη Γραμμή

Η Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, βρέθηκε πρωταγωνίστρια στην αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, με ένα άλμα 17% που ανήλθε στα 693 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό συνεπάγεται «προγράμματα προμηθειών μεγάλης κλίμακας στη βιομηχανία όπλων τα χρόνια που έρχονται», όπως εκτιμά ο ερευνητής.

Αντίστοιχη είναι η τάση στη Μέση Ανατολή. Ειδικότερα, το Ισραήλ, το οποίο συνεχίζει τον πόλεμο του στη Λωρίδα της Γάζας, είδε τις στρατιωτικές δαπάνες του να εκτοξεύονται κατά 65% το 2024, φτάνοντας τα 46,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη αύξηση για τη χώρα μετά τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, σύμφωνα με το SIPRI.

Από την άλλη πλευρά, οι δαπάνες του Ιράν παρουσίασαν μείωση 10% το 2024, φτάνοντας τα 7,9 δισεκατομμύρια δολάρια, παρά την εμπλοκή του σε περιφερειακές συγκρούσεις. Το SIPRI εξηγεί ότι «ο αντίκτυπος των κυρώσεων περιόρισε σε μεγάλο βαθμό τη δυνατότητά του να αυξήσει τις δαπάνες του».

Κίνα και οι Μεγαλύτεροι Δαπανητές

Στη δεύτερη θέση παγκοσμίως για τις στρατιωτικές δαπάνες, πίσω από τις ΗΠΑ, βρίσκεται η Κίνα. Η χώρα επενδύει σημαντικά στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, στην επέκταση των δυνατοτήτων της στον #κυβερνοπόλεμο και στο #πυρηνικό της οπλοστάσιο. Πλέον, η Κίνα αντιπροσωπεύει το ήμισυ των στρατιωτικών δαπανών στην Ασία και την Ωκεανία.

Το 2024, η Κίνα αύξησε τον στρατιωτικό προϋπολογισμό της κατά 7%, δαπανώντας 314 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, οι πέντε χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες το 2024 ήταν:

  • Ηνωμένες Πολιτείες 🇺🇸
  • Κίνα 🇨🇳
  • Ρωσία 🇷🇺
  • Γερμανία 🇩🇪
  • Ινδία 🇮🇳

Αυτές οι πέντε χώρες αντιπροσώπευαν collectively το 60% (!) των συνολικών παγκόσμιων στρατιωτικών δαπανών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα