Ανεξαρτητοποίηση Άμυνας στην Ευρώπη Ευλογία για τις ΗΠΑ;

Από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πιέσεις στην Ευρώπη για αύξηση των αμυντικών δαπανών, κάτι που εντάθηκε με την άνοδο του Σαρλ ντε Γκωλ.

Αμερικανικές Απαιτήσεις και Ευρωπαϊκές Αμυντικές Αντιδράσεις

Οι ΗΠΑ διαχρονικά απαιτούν από την Ευρώπη μεγαλύτερη ανάληψη ευθυνών στον τομέα των εξοπλιστικών, με μια ιστορία που ξεκινά από τον Ψυχρό Πόλεμο. Οι απαιτήσεις περιλάμβαναν την αύξηση των αμυντικών δαπανών, την αποφυγή συμφωνιών με τη Σοβιετική Ένωση, και τη δράση ενάντια στους Σοβιετικούς κατασκόπους.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, οι ΗΠΑ εμπόδισαν την αμυντική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Γαλλίας, επιμένοντας οι Ευρωπαίοι να προτιμούν τα αμερικανικά αμυντικά προγράμματα.

Στην πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα, οι αμυντικές σχέσεις σημαδεύτηκαν από αβεβαιότητα. Η Ουάσιγκτον προσπάθησε να αποτρέψει την “αποστασία” ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ελλάδα, από το αμερικανικό αμυντικό πρόγραμμα. Από το 2010, η τεχνολογία “kill switch” παρείχε τη δυνατότητα εξ αποστάσεως ελέγχου των όπλων, εξαρτώντας τη λειτουργία τους από ειδική άδεια, ενισχύοντας έτσι τη συνεργασία αλλά και την εξάρτηση.

Ευρωπαϊκή Άμυνα και οι Προκλήσεις

Οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των Ευρωπαίων στον τομέα της ανάπτυξης μυστικών υπηρεσιών, καθώς παραδοσιακά οι ευρωπαϊκές χώρες βασίζονταν στις αμερικανικές. Εάν οι σχέσεις με τις ΗΠΑ ενταθούν, αυτό θα μπορούσε να αλλάξει.

Τα πυρηνικά προγράμματα παρουσιάζουν μια σύνθετη κατάσταση, καθώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για αμυντικούς όσο και για ενεργειακούς σκοπούς, κάτι σημαντικό στην τρέχουσα ενεργειακή κρίση.

Η τρέχουσα κατάσταση χαρακτηρίζεται από αντιφάσεις, που ενδέχεται να υποβαθμίσουν την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, αλλά και να καταστήσουν την Ευρώπη ισότιμο συνομιλητή, ιδίως εάν αποφασίσει να αναλάβει ουσιαστική δράση λόγω των πιέσεων.

Εναλλακτικά, οι πιέσεις των ΗΠΑ μπορεί να συνεχίσουν να αποτελούν μια προσπάθεια προώθησης των αμερικανικών συμφερόντων. Όπως δήλωσε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, “Είμαστε ενοχλημένοι με τον αποκλεισμό των ΗΠΑ. Δεν νοείται αποκλεισμός των αμερικανικών εταιρειών από τα ευρωπαϊκά εξοπλιστικά προγράμματα”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα