Ανατροπή της γαλλικής κυβέρνησης: η κατάσταση στην Γαλλία έχει γίνει τεταμένη και οι πολίτες ανησυχούν για τις πολιτικές εξελίξεις. Μετά από την ψήφο δυσπιστίας που καταψηφίστηκε υπέρ της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μισέλ Μπαρνιέ κατά την ψήφο του προϋπολογισμού, τα πράγματα φαίνονται ιδιαιτέρως κρίσιμα.
«Διπλή κρίση επικρατεί παγκοσμίως», τονίζει το BBC, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία μαζί με την Γερμανία παραδοσιακά αποτελούν την «ατμομηχανή» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τουλάχιστον σε ιδεολογικό και πολιτικό επίπεδο.
Ωστόσο, η Γαλλία δεν είναι η μόνη που θρυμματίζεται από εσωτερικές πολιτικές αντιπαραθέσεις. Η Γερμανία ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές τον Φεβρουάριο, καθώς η κυβερνητική συμμαχία αντιμετώπισε σοβαρές κρίσεις. Οι πολιτικές εξελίξεις στην ΕΕ έχουν σημείο αναφοράς αμφότερες τις χώρες.
Η απορία που προκύπτει είναι: «Πώς θα διατηρήσει η ΕΕ την ενότητα και την αποφασιστικότητα της ενόψει της επιθετικής στάσης της Ρωσίας;», δηλώνει το BBC. Η υπόσχεση να στηρίξει η Ευρώπη την Ουκρανία γίνεται πιο περίπλοκη, ειδικά αν η νέα αμερικανική διοίκηση του Τραμπ αναθεωρήσει την στρατιωτική βοήθεια.
Η επιστροφή του Τραμπ στο Λευκό Οίκο προκαλεί σοβαρές ανησυχίες στην ΕΕ. Πώς θα μπορούσε η δυσαρέσκεια του για το εμπορικό έλλειμμα με την Ευρώπη να εξελιχθεί σε στρατηγικές πολιτικές αποφάσεις;
«Η έλλειψη ηγεσίας στην ΕΕ είναι αισθητή», υπογραμμίζει το εισαγωγικό άρθρο. Το μπλοκ φαίνεται ως ακυβέρνητο, με τις αυξανόμενες τάσεις αυταρχισμού και τη γαλλική και γερμανική εξουσία σε κατάσταση αποδυνάμωσης.
Για τη Γαλλία, φαίνεται ότι η πολιτική αστάθεια δεν έχει άμεσο τέλος στον ορίζοντα. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα προχωρήσει σε διορισμό νέου πρωθυπουργού, αλλά η πολυδιάσπαση στο κοινοβούλιο θα δυσκολέψει την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Αυτές οι πολιτικές εξελίξεις είναι σημαντικές όχι μόνο για τη Γαλλία αλλά και για την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς η Γαλλία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης. Το δημοσιονομικό της έλλειμμα έχει αυξηθεί, δημιουργώντας ανησυχίες για τη σταθερότητα του νομίσματος.
Αντίστοιχα, η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, αντιμετωπίζει τις δικές της προκλήσεις, με τις επιπτώσεις στις εξαγωγές της, οι οποίες ενδέχεται να επηρεάσουν τις γειτονικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική βιομηχανία.