Η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο πυρηνικών δυνάμεων, έχει φτάσει σε ανησυχητικό σημείο, τροφοδοτούμενη από δεκαετίες αντιπαλότητας.
Δεκαετίες Θυμού Μετατρέπονται σε Βία: Η Ανάλυση του Sky News
Ο δημοσιογράφος Neville Lazarus, σε ανάλυσή του στο Sky News, εκφράζει την ανησυχία του για την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν. Όπως τονίζει, «δεκαετίες θυμού έχουν μετατραπεί σε βία, ο κόσμος πρέπει να ανησυχεί». Αυτή η ανησυχία εδράζεται στις αυξημένες εντάσεις μεταξύ αυτών των δύο πυρηνικά εξοπλισμένων γειτόνων, οι οποίοι έχουν μακρά ιστορία εχθρότητας.
Ο Lazarus υπογραμμίζει ότι ο θυμός ήταν τόσο έντονος που δεν μπορούσε πλέον να συγκρατηθεί. Αφορμή για την πρόσφατη κλιμάκωση αποτέλεσε μια πυραυλική επιδρομή της Ινδίας, η οποία παρουσιάστηκε ως απάντηση στη βάναυση δολοφονία 26 ανθρώπων και τον τραυματισμό δεκάδων, κατά τη διάρκεια διακοπών στο Κασμίρ, στις 22 Απριλίου. Η επίθεση αυτή έλαβε χώρα κοντά στο Pahalgam, μια περιοχή γνωστή ως μίνι-Ελβετία.
Αλληλοκατηγορίες και Διπλωματική Κλιμάκωση
Η Ινδία κατηγορεί το Πακιστάν ότι υποθάλπτει, εξοπλίζει και παρέχει καταφύγιο σε μαχητικές οργανώσεις, οι οποίες διεισδύουν από τα σύνορα στο Κασμίρ και πραγματοποιούν επιθέσεις. Το Πακιστάν απορρίπτει τις κατηγορίες, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει μόνο το δικαίωμα αυτοδιάθεσης των Κασμίριων.
Η διπλωματική κλιμάκωση από την πλευρά της Ινδίας περιελάμβανε την ανάκληση βίζας, την απέλαση στρατιωτικών συμβούλων, και την αναβολή της κρίσιμης Συνθήκης για το Νερό του Ινδού, η οποία ρυθμίζει τον διαμοιρασμό των υδάτων.
Η Αντίδραση του Πακιστάν και η Ανησυχία για το Μέλλον
Το Πακιστάν αντέδρασε με αντίστοιχα μέτρα. Ο πρωθυπουργός Shehbaz Sharif, σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας, ψήφισε αμοιβαία μέτρα και χαρακτήρισε την αναστολή της συνθήκης για το νερό ως πράξη πολέμου.
Οι σχέσεις μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, δύο πυρηνικών δυνάμεων με μακρά ιστορία εχθρότητας και δυσπιστίας από την ανεξαρτησία τους από τη Βρετανία το 1947, βρίσκονται στο χειρότερο σημείο. Οι δύο χώρες έχουν διεξαγάγει πολλούς πολέμους και αψιμαχίες στο παρελθόν.
Όπως επισημαίνει η ανάλυση, το Πακιστάν θεωρεί το Κασμίρ ως ανεπίλυτη διαφορά και δηλώνει ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του λαού του. Η δυσπιστία μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί με τα χρόνια, περιορίζοντας τους διπλωματικούς ελιγμούς για την επίλυση των διαφορών.
Η ανάλυση καταλήγει με την προειδοποίηση ότι το τελευταίο περιστατικό θα μπορούσε σύντομα να εξελιχθεί σε εστία ανάφλεξης, και ο κόσμος πρέπει να φοβάται τις ενδεχόμενες συνέπειες.