Οι πρόσφατες δηλώσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχετικά με το ενδεχόμενο ενός τουρκοσυριακού μνημονίου, που θα επηρεάσει τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αποκαλύπτουν την επιθυμία της Ουάσιγκτον να κατανοήσει καλύτερα την πολιτική κατάσταση στη Συρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Μιχάλη Ιγνατίου, η απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε σχετική ερώτηση ήταν να καλέσει τους ενδιαφερόμενους να επικοινωνήσουν με την Άγκυρα και τη Δαμασκό για θέματα που αφορούν την ΑΟΖ. Παράλληλα, η Αμερική υπογραμμίζει την ανάγκη για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύοντας τη στάση ότι η αξιοποίηση των πόρων της περιοχής θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συνεργασία και την ενεργειακή ασφάλεια.
Αυτή η αντίδραση φαίνεται αρκετά προσεκτική, αποφεύγοντας να πάρει θέση σε μια περίπλοκη κατάσταση, ειδικά υπό το φως των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία και τη Συρία. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να συμβάλουν σε μια σταθερή διαχείριση των σχέσεων με τους Κούρδους στη βόρεια Συρία.
Στην άλλη πλευρά, η Τουρκία φαίνεται να επιταχύνει τις πρωτοβουλίες της για συνεργασία με τη νέα κυβέρνηση της Συρίας. Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα προσφέρει ηλεκτρική ενέργεια στη Συρία, με πιθανότητες συνεργασίας και στους τομείς των υδρογονανθράκων. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες πετρελαίου βρίσκονται υπό κουρδικό έλεγχο, κάτι που κίνητρο κατανοητό για την Τουρκία να επενδύσει στην ανατολική Συρία.
Επίσκεψη στη Συρία
Ο κ. Μπαϊρακτάρ επίσης ανακοίνωσε ότι θα επισκεφτεί τη Συρία για να συζητήσει την ηλεκτρική μετάβαση της χώρας και την αποκατάσταση υποδομών, δηλώνοντας: “Πρέπει να προσφέρουμε γρήγορα ηλεκτρική ενέργεια στις περιοχές που δεν έχουν, αρχικά με εισαγωγές. Σύντομα, σκοπεύουμε να επενδύσουμε στη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας εκεί.” Επίσης, φάνηκε πρόθυμος να εξετάσει τρόπους αξιοποίησης των φυσικών πόρων της Συρίας για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ανάπτυξη πετρελαιακών υποδομών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι πρόκειται για τον δεύτερο υπουργό της Τουρκίας σε σύντομο χρονικό διάστημα που ανοίγει διάλογο για συνεργασία με τις αρχές της Δαμασκού, μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, για ένα ευρύτερο σχέδιο δράσης που περιλαμβάνει τις μεταφορές και τις επικοινωνίες.