Λίγα λόγια για τη μετάβαση του ΟΗΕ στη Συρία και τις αλλαγές στον ανθρωπιστικό τομέα.
Αναδιάρθρωση του ΟΗΕ στην Συρία: Καταργείται θέση-κλειδί
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Συρία. Ο Ντέιβιντ Κάρντεν, Αναπληρωτής Περιφερειακός Συντονιστής Ανθρωπιστικής Βοήθειας του ΟΗΕ για την συριακή κρίση, δήλωσε ότι η θέση του καταργείται ως μέρος μιας ευρύτερης αναδιάρθρωσης.
Ενοποίηση Συντονισμού και “Θετικές Εξελίξεις”
Σύμφωνα με τον Κάρντεν, η απόφαση αυτή λαμβάνεται λόγω των “θετικών εξελίξεων στη χώρα“, που επιτρέπουν την ενοποίηση του συντονισμού υπό τον Συντονιστή Ανθρωπιστικών Υποθέσεων στη Δαμασκό. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί μια “μετάβαση του ΟΗΕ προς μια νέα Συρία,” με περισσότερη εστίαση στην αποτελεσματικότητα και την τοπική ηγεσία.
Βελτίωση της Πρόσβασης και Προκλήσεις
Ο Κάρντεν αναγνώρισε ότι η πρόσβαση στις πληγείσες περιοχές έχει “γενικά βελτιωθεί από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους“, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις, ιδίως σε αγροτικές περιοχές. Ωστόσο, τόνισε ότι “έχουμε καλή πρόσβαση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτήν τη στιγμή”.
Θετικές Ενδείξεις στην Βορειοανατολική Συρία
Σημαντική βελτίωση παρατηρείται και στην βορειοανατολική Συρία, ειδικά σε περιοχές με κουρδικό στοιχείο. Ο Κάρντεν ανέφερε ότι “οι επιθέσεις κατά αμάχων και υποδομών έχουν μειωθεί σημαντικά” και ότι “οι περιορισμοί μετακίνησης στην πόλη του Χαλεπίου έχουν χαλαρώσει“. Επιπλέον, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις επισκευές στο Φράγμα Τισρίν, που θα αποκαταστήσουν την υδροδότηση και ηλεκτροδότηση για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην ανατολική ύπαιθρο του Χαλεπίου – σημαντικό έργο με τη συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού και της UNICEF.
Επιστροφή Εκτοπισμένων στην Αφρίν
Σχετικά με την Αφρίν, ο Κάρντεν ανέφερε ότι “χιλιάδες εκτοπισμένοι προετοιμάζονται για επιστροφή“, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν δυσκολίες για τις οικογένειες που επιστρέφουν στις εστίες τους.
Η Παρακαταθήκη και η Ανθρωπιστική Δράση
Αναλογιζόμενος τη θητεία του, ο Κάρντεν εξέφρασε την τιμή του που υπηρέτησε τον συριακό λαό από το 2023, και εξήρε την αφοσίωση των εργαζομένων του ΟΗΕ και των ΜΚΟ. Αναφέρθηκε επίσης “στην παρακαταθήκη των προκατόχων του που εργάζονταν στον διασυνοριακό μηχανισμό από το 2014,” μια δομή που δημιουργήθηκε από ανάγκη, εν μέσω πολιτικών διαιρέσεων.
Η Απειλή της Έλλειψης Χρηματοδότησης
Παρά τις θετικές εξελίξεις, ο Κάρντεν τόνισε την κρίσιμη σημασία της χρηματοδότησης για τη συνέχιση της ανθρωπιστικής βοήθειας. “Είμαστε βαθιά ανήσυχοι,” προειδοποίησε, αποκαλύπτοντας ότι έχουν εξασφαλιστεί μόνο 179 εκατομμύρια δολάρια – λιγότερο από το 9% των απαιτούμενων 2 δισεκατομμυρίων. Η έλλειψη πόρων έχει ήδη οδηγήσει στην αναστολή βασικών υπηρεσιών, όπως η παροχή νερού και αποχέτευσης και η υποστήριξη για γυναίκες και κορίτσια.
Επενδύσεις για μια Αυτάρκη Μελλοντική Πορεία
Παρά τις προκλήσεις, ο Κάρντεν εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι “αυτό είναι το κατάλληλο χρονικό σημείο για επενδύσεις στη Συρία,” ώστε να στηριχθεί μια “πιο αυτάρκης μελλοντική πορεία.” Διαβεβαίωσε ότι “ο ΟΗΕ θα παραμείνει ενεργός στον ανθρωπιστικό τομέα στη Συρία,” καθώς “οι ανάγκες παραμένουν τεράστιες.”