Αμερικανός αξιωματούχος συναντάται με τον ΥΠΕΞ της Δανίας για τις καταγγελίες κατασκοπείας στη Γροιλανδία

Η Δανία ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για πληροφορίες περί αμερικανικής κατασκοπείας στη Γροιλανδία.

Δανία: Ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για φερόμενη κατασκοπεία στη Γροιλανδία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής πρεσβείας μετά από δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal.

Το δημοσίευμα ανέφερε ότι οι ΗΠΑ φέρονται να επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δραστηριότητα κατασκοπείας στη Γροιλανδία, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Δανίας.

Οι δηλώσεις του Δανού Υπουργού Εξωτερικών

«Είμαστε στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ και ως εκ τούτου θεωρούμε απαράδεκτο όταν αρχίζει ο ένας να κατασκοπεύει τον άλλον», δήλωσε ο Ράσμουσεν στην κρατική τηλεόραση της Δανίας.

Υπογράμμισε πως το Υπουργείο Εξωτερικών ήθελε να καταστήσει σαφές στην αμερικανική πλευρά πως οι εσωτερικές υποθέσεις της Δανίας αφορούν αποκλειστικά το βασίλειο. Ο Ράσμουσεν ανέφερε πως, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με την επιτετραμμένη της αμερικανικής πρεσβείας, Τζένιφερ Χολ Γκόντφρι, αποκόμισε την εντύπωση πως το μήνυμα έγινε αντιληπτό.

Η αμερικανική πρεσβεία στην Κοπεγχάγη

Η θέση του πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Δανία παραμένει κενή. Η υποψηφιότητα του Κένεθ Χάουερι, τον οποίο επέλεξε ο πρόεδρος Τραμπ, δεν έχει εγκριθεί ακόμη από τη Γερουσία. Έως τότε, η Τζένιφερ Χολ Γκόντφρι είναι επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Κοπεγχάγη.

Το δημοσίευμα της Wall Street Journal και η Γροιλανδία

Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έλαβαν οδηγίες να συλλέξουν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το αυτονομιστικό κίνημα της Γροιλανδίας και τις θέσεις του αναφορικά με την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων του νησιού από Αμερικανούς.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει εκφράσει την επιθυμία του να προσαρτήσει τη Γροιλανδία, θεωρώντας την ζωτικής σημασίας για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Το καθεστώς της Γροιλανδίας

Η Γροιλανδία είναι πρώην αποικία της Δανίας. Από το 1979 έχει αποκτήσει κάποια αυτονομία, ωστόσο η Κοπεγχάγη διατηρεί τον έλεγχο της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας και της νομισματικής πολιτικής. Το 2009 κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει πλήρη ανεξαρτησία, αλλά δεν το έχει κάνει μέχρι στιγμής, κυρίως λόγω ανησυχιών για τις οικονομικές επιπτώσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα