Η συζήτηση για το μέλλον της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην Ευρώπη βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών στην Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC), όπου συμμετέχει και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς. Η επισφαλής γεωπολιτική κατάσταση στην Ανατολική Ευρώπη, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία, έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις σχετικά με τον ρόλο και την εμβέλεια της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης στην ευρωπαϊκή ήπειρο.

Με αφετηρία τη Βαρσοβία, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, έδωσε το στίγμα των συζητήσεων, υπογραμμίζοντας ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την αιώνια παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων. Ωστόσο, την Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, διαβεβαίωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση σχετικά με τον ακριβή αριθμό των στρατιωτών που θα παραμείνουν.

Σήμερα, περίπου 100.000 Αμερικανοί στρατιώτες σταθμεύουν στην Ευρώπη. Από αυτούς, πάνω από 65.000 αποτελούν μόνιμη δύναμη, ενώ οι υπόλοιποι είναι προσωπικό που υπηρετεί εκ περιτροπής ή αποτελούν ενισχύσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (DoD). Αυτοί οι αριθμοί αντικατοπτρίζουν την αύξηση κατά περίπου 20.000 στρατιώτες που αποφασίστηκε μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, μια κίνηση που καταδεικνύει την δέσμευση των ΗΠΑ στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας.

Η Γερμανία ως κέντρο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας

Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, περίπου 10.000 Αμερικανοί στρατιώτες αναπτύσσονται εναλλακτικά στην Πολωνία, ενισχύοντας την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και διασφαλίζοντας την άμεση αντίδραση σε πιθανές απειλές. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του ΝΑΤΟ, μια ενδεχόμενη αποχώρηση θα μπορούσε να επικεντρωθεί κυρίως στις ενισχύσεις που στάλθηκαν μετά το 2022, σηματοδοτώντας μια πιθανή προσαρμογή της αμερικανικής στρατηγικής στην περιοχή.

Οι δυνάμεις των ΗΠΑ που σταθμεύουν μόνιμα στην Ευρώπη (εξαιρουμένων των μελών της Εθνοφρουράς και των πολιτικών υπαλλήλων του Υπουργείου Άμυνας) ανέρχονται σε περίπου 65.600 στρατιώτες, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ (30 Απριλίου 2024). Αυτές οι δυνάμεις είναι κατανεμημένες σε διάφορες χώρες, με τη Γερμανία να φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό.

Αναλυτικά, η κατανομή έχει ως εξής:

Γερμανία: 34.894

Ιταλία: 12.319

Ηνωμένο Βασίλειο: 10.180

Ισπανία: 3.253

Τουρκία: 1.683

Κόσοβο: 600 (στο πλαίσιο της δύναμης Kfor του ΝΑΤΟ)

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι υπάρχουν συνολικά 37 αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του Ανώτατου Συμμαχικού Στρατηγείου Ευρώπης του ΝΑΤΟ (SHAPE), της έδρας των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (Mons, Βέλγιο). Οι σημαντικότερες χώρες φιλοξενίας αυτών των βάσεων είναι:

Γερμανία: 13

Ιταλία: 7

Βέλγιο: 3

Τουρκία: 2

Ολλανδία: 2

Ισπανία: 2