Σε μια κομβική συνάντηση του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Πιτ Χέγκσεθ, διατύπωσε μια ρεαλιστική, αλλά και αυστηρή προσέγγιση της κυβέρνησης Τραμπ για την κρίση στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον Χέγκσεθ, η επιδίωξη της επαναφοράς των συνόρων της Ουκρανίας στην κατάσταση πριν το 2014 φαντάζει ένας μη ρεαλιστικός στόχος, σηματοδοτώντας μια σημαντική διαφοροποίηση από προηγούμενες αμερικανικές θέσεις.
Η δήλωση αυτή αποτελεί την πιο σαφή και ωμή αποτύπωση της πολιτικής της κυβέρνησης Τραμπ σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος έχει προκληθεί από τη ρωσική εισβολή που διαρκεί εδώ και τρία χρόνια. Η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται να αναθεωρεί τις προσδοκίες για την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, θέτοντας νέα δεδομένα για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις και την πιθανή επίλυση της σύγκρουσης.
Επιπλέον, ο Χέγκσεθ τόνισε προς τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ την ανάγκη για αυξημένη ευρωπαϊκή ανάληψη ευθύνης στην ευρωπαϊκή ασφάλεια. Αυτό υποδηλώνει μια αλλαγή βάρους, καλώντας τα ευρωπαϊκά κράτη να διαδραματίσουν ηγετικό ρόλο στην παροχή βοήθειας και στην εγγύηση της ασφάλειας στην Ουκρανία.
Ο Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τα ευρωπαϊκά μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να αναλάβουν το «συντριπτικό» μέρος της μελλοντικής βοήθειας προς την Ουκρανία, υπογραμμίζοντας την επιθυμία των ΗΠΑ να μοιραστούν το οικονομικό και πολιτικό βάρος της υποστήριξης προς την Ουκρανία.
«Όλοι επιθυμούμε μια κυρίαρχη και ευημερούσα Ουκρανία, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι η επιστροφή στα σύνορα της Ουκρανίας όπως ήταν πριν το 2014 είναι ένας μη ρεαλιστικός στόχος», δήλωσε ο Χέγκσεθ στην συνάντηση των 40 και πλέον χωρών που παρέχουν βοήθεια στην Ουκρανία στον αγώνα της κατά της ρωσικής εισβολής. Η δήλωση αυτή αποτυπώνει μια ρεαλιστική αξιολόγηση της κατάστασης και θέτει τις βάσεις για μια νέα στρατηγική που θα λαμβάνει υπόψη τις τρέχουσες γεωπολιτικές πραγματικότητες.
Προτείνοντας μια εναλλακτική προσέγγιση, ο Χέγκσεθ τόνισε ότι οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να στηρίζονται από «ικανές ευρωπαϊκές και μη ευρωπαϊκές στρατιωτικές δυνάμεις». Αυτή η πρόταση υποδεικνύει τη δημιουργία μιας πολυεθνικής δύναμης, εκτός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, για την υποστήριξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ουκρανία.
Διευκρίνισε επίσης ότι, σε περίπτωση ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία στο μέλλον, αυτές θα πρέπει να αναπτυχθούν εκτός της δομής του ΝΑΤΟ και να μην καλύπτονται από το Άρθρο 5 της Συμμαχίας, το οποίο αφορά την αμοιβαία άμυνα. Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ επιδιώκουν να αποφύγουν την άμεση εμπλοκή του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση και να διατηρήσουν μια πιο περιορισμένη δέσμευση.
Τέλος, ο Χέγκσεθ κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας πιθανής ειρηνευτικής συμφωνίας. Η αμερικανική κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει μια μη στρατιωτική παρουσία, εστιάζοντας στην παροχή οικονομικής και πολιτικής υποστήριξης, ενώ αφήνει την ευθύνη της στρατιωτικής ασφάλειας σε άλλους παράγοντες.
«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα αναπτύξουν στρατεύματα στην Ουκρανία ως μέρος οποιασδήποτε εγγύησης ασφαλείας», τόνισε ο υπουργός, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση των ΗΠΑ για μια μη στρατιωτική λύση στην κρίση.