Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υπήρξε αποφασιστική στην επιβολή κυρώσεων κατά του πρώην πρωθυπουργού της Γεωργίας και δισεκατομμυριούχου, Μπιτζίνα Ιβανισβίλι, ο οποίος είναι επίσης ιδρυτής του κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο». Παρά το γεγονός ότι δεν κατέχει επίσημα εκλεγμένη θέση, έχει χαρακτηριστεί ως «επίτιμος πρόεδρος» του κόμματος.
Ο Άντονι Μπλίνκεν, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, ανέφερε ότι οι ενέργειες του Ιβανισβίλι και του κόμματός του έχουν «παρεκκλίνει» τη Γεωργία από την προοπτική ένταξής της στην Ευρώπη και την έχουν αφήσει ευάλωτη στην επιρροή της Ρωσίας. Το εκτελεστικό διάταγμα που συνοδεύει τις κυρώσεις περιλαμβάνει την κατάσχεση περιουσιών και την απαγόρευση συναλλαγών, ενώ επιβάλλονται και δευτερογενείς κυρώσεις σε αυτούς που συναλλάσσονται με τον Ιβανισβίλι ή τις εταιρείες του. Δεδομένης της ευρείας επιχειρηματικής του δραστηριότητας, οι κυρώσεις αναμένεται να έχουν σοβαρές συνέπειες για την οικονομία της Γεωργίας.
Το «Γεωργιανό Όνειρο» δήλωσε ότι κέρδισε πρόσφατες εκλογές, αν και με καταγγελίες για νοθεία, και αμέσως σταμάτησε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη στην ΕΕ, προκαλώντας εκτεταμένες διαμαρτυρίες. Η αντιπολίτευση απείχε από τις συνεδριάσεις του νέου κοινοβουλίου, καταγγέλλοντας παρατυπίες.
Σε δύο ημέρες είναι προγραμματισμένη η ορκωμοσία του νέου προεδρού, του πρώην ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Σίτι, Μιχαήλ Καβελασβίλι, που συνδέεται με το κόμμα Λαϊκή Δύναμη, το οποίο φαίνεται να έχει δεσμούς με το «Γεωργιανό Όνειρο». Η απερχόμενη πρόεδρος Σαλόμε Ζουραμπισβίλι, όμως, έχει δηλώσει ότι δεν θα αποχωρήσει από τη θέση της μέχρι να προγραμματιστούν νέες εκλογές.
«Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις ενέργειες του κόμματος Ιβανισβίλι», τόνισε ο Μπλίνκεν, επισημαίνοντας τη συνέχιση βίας κατά πολιτών, διαδηλωτών, δημοσιογράφων και μέλη της αντιπολίτευσης. «Οι πράξεις τους έχουν περιορίσει την άσκηση βασικών ελευθεριών και έχουν αφήσει τη Γεωργία εκτεθειμένη στην επεμβατικότητα της Ρωσίας», πρόσθεσε, αναφερόμενος στην κατάληψη πλέον από τη Ρωσία του 20% της γεωργιανής επικράτειας.
Ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, χαρακτήρισε τον Ιβανισβίλι ως «επίτιμο πρόεδρο» του κόμματος. Παρ’ όλα αυτά, τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός της Γεωργίας Irakli Kobakhidze είχε ανακοινώσει ότι η κυβέρνηση δεν προγραμματίζει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ μέχρι το 2028, γεγονός που προκάλεσε εκ νέου αναταραχές, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και κανόνια νερού για να κατασταλεί η διαμαρτυρία.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επέβαλε κυρώσεις σε άλλους πέντε Γεωργιανούς αξιωματούχους, ανάμεσα στους οποίους και τον υπουργό Εσωτερικών, λόγω της συμμετοχής τους στην καταστολή φιλοευρωπαϊκών διαδηλώσεων.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε πρόσφατα ένα ψήφισμα που καταδεικνύει τις εκλογές ως σημαντικό στάδιο σε μια «επιδεινούμενη δημοκρατική κρίση» για την Γεωργία, εκφράζοντας ανησυχία για αναφορές περί εκφοβισμού και αλλοίωσης των εκλογικών διαδικασιών.