Αλεξάνταρ Βούτσιτς: Πώς Απέτυχε το Σχέδιο Έγχρωμης Επανάστασης στη Σερβία

Εκκληση για τερματισμό των φοιτητικών κινητοποιήσεων απηύθυνε ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, σε ομιλία του στην Σρέμσκα Μίτροβιτσα, Βοϊβοντίνα. Δείτε τι δήλωσε.

Έκκληση Βούτσιτς για τον Τερματισμό των Κινητοποιήσεων

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, κάλεσε τους φοιτητές να τερματίσουν τις κινητοποιήσεις τους, κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε συγκέντρωση του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος στην Σρέμσκα Μίτροβιτσα. Υποστήριξε ότι οι κινητοποιήσεις αποτελούν μέρος οργανωμένου σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησής του.

Κατηγορίες για Εξωτερική Επέμβαση και Αποσταθεροποίηση

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επανέλαβε τους ισχυρισμούς του για ανάμειξη «ξένων κέντρων» σε συνεργασία με εγχώριους παράγοντες, με στόχο τη δημιουργία χάους. Ισχυρίστηκε ότι διατίθενται τεράστια χρηματικά ποσά για αυτόν τον σκοπό, διαβεβαιώνοντας ότι θα αποτρέψει οποιαδήποτε απόπειρα διάλυσης της Σερβίας. «Η έγχρωμη επανάσταση που σχεδιάζατε απέτυχε» δήλωσε, χωρίς να προσδιορίσει τους αποδέκτες.

Άρνηση Αναγνώρισης του Κοσόβου και Κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ο Σέρβος Πρόεδρος τόνισε ότι η Σερβία αντιμετωπίζει επιθέσεις λόγω της άρνησής της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου και την άρνηση επιβολής κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Επιβεβαίωσε τη συμμετοχή του στη στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα τον Μάιο, μαζί με τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παρουσίας και του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Η «Διακήρυξη για τη Βοϊβοντίνα»

Στο τέλος της ομιλίας του, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς κάλεσε το πλήθος να επικυρώσει «δια βοής» τη «Διακήρυξη για τη Βοϊβοντίνα». Η διακήρυξη αναφέρει ότι «η Βοϊβοντίνα αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας» και ότι «δεν μπορεί να υπάρξει Σερβία χωρίς τη Βοϊβοντίνα και Βοϊβοντίνα χωρίς τη Σερβία». Το ζήτημα της αυτονομίας της Βοϊβοντίνα παραμένει ευαίσθητο στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Απειλή για την Εδαφική Ακεραιότητα και η Πολιτική Σταθερότητα

Τις τελευταίες εβδομάδες, η σερβική πολιτική ηγεσία και ιδιαίτερα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, υποστηρίζουν ότι η εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας απειλείται και ότι «εσωτερικές δυνάμεις με τη βοήθεια ξένων κέντρων» επιδιώκουν την απόσχιση της Βοϊβοντίνας, προκαλώντας ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα.

Συγκέντρωση με Συμμετοχή Αγροτών και Μοτοσικλετιστών

Στη συγκέντρωση έφτασαν οργανωμένα αγρότες με τα τρακτέρ τους, καθώς και χιλιάδες μοτοσικλετιστές, υπογραμμίζοντας την κινητοποίηση διαφόρων κοινωνικών ομάδων γύρω από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα.

Φοιτητικές Κινητοποιήσεις και Αιτήματα

Αναφορικά με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, ο αποκλεισμός του Κραγκούγεβατς έληξε τα μεσάνυχτα, με τήρηση σιγής 15 λεπτών στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας στον σιδηροδρομικό σταθμό του Νόβι Σαντ. Οι φοιτητές της Σερβίας διαδηλώνουν, απαιτώντας την απόδοση ευθυνών για την κατάρρευση του γείσου στον σταθμό.

Η Σημασία του Κραγκούγεβατς

Η επιλογή του Κραγκούγεβατς ως τόπου συγκέντρωσης δεν ήταν τυχαία, καθώς εκεί ψηφίστηκε το πρώτο Σύνταγμα του αυτόνομου πριγκιπάτου της Σερβίας το 1835, μια σημαντική στιγμή στην ιστορία του σέρβικου έθνους.

Διαχρονική Αξία των Δημοκρατικών Αρχών

Το Σύνταγμα του 1835 καθιέρωνε τον διαχωρισμό των εξουσιών σε εκτελεστική, νομοθετική και δικαστική, αρχή που αποτελεί κεντρικό αίτημα των φοιτητών σήμερα, αναδεικνύοντας τη διαχρονική σημασία των δημοκρατικών αρχών και της υπεράσπισης των ατομικών ελευθεριών στις φοιτητικές κινητοποιήσεις στη Σερβία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα