Αγωνία στην Κορέα: Κρίσιμη ώρα για τον Πρόεδρο Γιουν Σοκ-γελ

Ένταση και αναμονή επικρατούν στη Νότια Κορέα, καθώς το Συνταγματικό Δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του σχετικά με την αποπομπή του Προέδρου. Η ετυμηγορία θα καθορίσει το πολιτικό μέλλον της χώρας, μετά από μια περίοδο βαθιάς αβεβαιότητας που ξεκίνησε με μια αμφιλεγόμενη απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου.

Η κρίσιμη ημέρα για την πολιτική σταθερότητα

Με το βλέμμα στραμμένο στην ανακοίνωση γύρω στις 11:00 (τοπική ώρα), η χώρα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα. Οι πολιτικές αναταράξεις των τελευταίων μηνών, οι μαζικές διαδηλώσεις και η διαδικασία καθαίρεσης έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό κλίμα. Η απόπειρα επιβολής στρατιωτικού νόμου, ένα μέτρο που θυμίζει τις σκοτεινές εποχές της στρατιωτικής δικτατορίας της δεκαετίας του 1980, έχει σοκάρει το κοινό και έχει θέσει σε αμφισβήτηση τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Δύο πιθανά σενάρια για το μέλλον της ηγεσίας

Το Συνταγματικό Δικαστήριο, αποτελούμενο από οκτώ μέλη, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε δύο δρόμους:

  • Έγκριση της καθαίρεσης: Αν τα 2/3 των μελών του δικαστηρίου (τουλάχιστον 6 ψήφοι) συμφωνήσουν με την πρόταση του κοινοβουλίου, ο Πρόεδρος απομακρύνεται οριστικά από το αξίωμά του.
  • Απόρριψη της καθαίρεσης: Σε αυτήν την περίπτωση, ο Πρόεδρος επανέρχεται στα καθήκοντά του, τερματίζοντας την πολιτική κρίση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πιθανότητα οριστικής αποπομπής του Προέδρου είναι μεγάλη.

Πρόωρες εκλογές και πιθανοί υποψήφιοι

Σε περίπτωση καθαίρεσης, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες προεδρικές εκλογές εντός 60 ημερών. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Λι Τζε-μιουνγκ, θεωρείται το φαβορί για τη διαδοχή.

Επεισόδια και μέτρα ασφαλείας

Η ένταση έχει κλιμακωθεί, με ακραίους υποστηρικτές του Προέδρου να επιτίθενται σε δικαστήριο, ένα γεγονός πρωτοφανές για τα δεδομένα της Νότιας Κορέας. Οι αρχές έχουν λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κινητοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις για να αποτρέψουν πιθανές ταραχές και συγκρούσεις.

Η αστυνομία έχει δηλώσει ότι θα χρησιμοποιήσει «όλους τους διαθέσιμους πόρους» για να «εγγυηθεί την ασφάλεια του κοινού και να αποτρέψει τον κίνδυνο εκτράχυνσης σε σοβαρή κοινωνική σύγκρουση».

Παραδείγματα από το παρελθόν

Η ιστορία της Νότιας Κορέας έχει καταγράψει παρόμοιες περιπτώσεις καθαίρεσης ή αθώωσης Προέδρων, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την αποπομπή της Παρκ Γκιουν-χιε λόγω διαφθοράς.

Μια μακρά και περίπλοκη διαδικασία

Η εξέταση της υπόθεσης από το Συνταγματικό Δικαστήριο διήρκεσε 111 ημέρες, καταγράφοντας ρεκόρ μακροβιότητας. Αυτό υποδεικνύει την πολυπλοκότητα των νομικών και πολιτικών ζητημάτων που εμπλέκονται.

δειτε ακομα

δειτε ακομα