Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με την αμνηστία στο Περού αναζωπυρώνουν τις μνήμες ενός τραγικού παρελθόντος και εγείρουν έντονες αντιδράσεις.
Νομοσχέδιο αμνηστίας στο Περού: Μια βαθιά πληγή για τις οικογένειες θυμάτων
Το νομοσχέδιο που δίνει γενική αμνηστία σε στρατιωτικούς και παραστρατιωτικούς οι οποίοι διώκονταν ή είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά τον εμφύλιο πόλεμο (1980-2000), προκαλεί έντονες αντιδράσεις στην κοινωνία του Περού. Οι οικογένειες των θυμάτων χαρακτηρίζουν αυτή την απόφαση παράνομη, άδικη και απάνθρωπη, επειδή παραβλέπει τα ανθρώπινα δικαιώματα των θυμάτων και εξασφαλίζει ασυλία σε δράστες βαρύτατων εγκλημάτων.
Η σκοτεινή κληρονομιά του εμφυλίου πολέμου στο Περού
Κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μεταξύ του κράτους και των μαοϊστών της οργάνωσης Φωτεινό Μονοπάτι (SL) και των γκεβαριστών της Επαναστατικής Κίνησης Τουπάκ Αμάρου (MRTA), έχασαν τη ζωή τους περίπου 70.000 άνθρωποι. Μεταξύ αυτών, πολλοί έπεσαν θύματα παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου.
Αντιδράσεις και φωνές θυμού από τις οικογένειες των θυμάτων
Η Χισέλα Ορτίς, που έχασε τον αδελφό της σε στρατιωτική απαγωγή το 1992, εκφράζει τη βαθιά οδύνη και αγανάκτηση της κοινότητας των θυμάτων. Σε συνέντευξη τύπου στη Λίμα υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο προσβάλλει τη μνήμη των νεκρών και προσφέρει ατιμωρησία στους υπαίτιους ανθρώπινων δικαιωμάτων.
🔴Gisela Ortiz sobre Ley de Amnistía:
“Nos parece ilegal, injusta e inhumana esta decisión de regalarle un perdón a quienes han violado derechos humanos (…) Vamos a seguir resistiendo y luchando”. pic.twitter.com/WOFAf2cCaP— Epicentro.TV (@Epicentro_TV) July 10, 2025
Πολιτική διάσταση και νομικό πλαίσιο
Ο νόμος που πρέπει να επικυρωθεί ακόμα από την πρόεδρο Ντίνα Μπολουάρτε, προωθήθηκε από τον Φερνάντο Ροσπιλιόσι, βουλευτή της Λαϊκής Δύναμης (FP) της Κέικο Φουχιμόρι, κόρης του πρώην προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι. Το 2024 είχε ήδη θεσπιστεί νόμος που προέβλεπε την παραγραφή εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας πριν το 2002, ο οποίος είχε ευνοήσει τον Φουχιμόρι και εκατοντάδες στρατιωτικούς με εκκρεμείς δίκες.
Ανθρώπινα δικαιώματα και η ανάγκη για δικαιοσύνη στο Περού
Η Επιτροπή Αλήθειας και Συμφιλίωσης του Περού έχει τεκμηριώσει την ύπαρξη περισσότερων από 4.000 μυστικών τάφων που σχετίζονται με την εμφύλια σύρραξη. Η παροχή αμνηστίας σε δράστες εγκλημάτων πολέμου και παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων θεωρείται από πολλούς ως εμπόδιο στην αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης.