Αύξηση κερδών 4,2% για τις κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες το 2023 λόγω πολέμων

Πέρυσι, οι πωλήσεις των κορυφαίων βιομηχανιών όπλων αυξήθηκαν σημαντικά, κυρίως λόγω των συγκρούσεων στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και των εντεινόμενων τεταμένων σχέσεων στην Ασία. Σύμφωνα με την έκθεση του SIPRI, που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, οι μεγαλύτερες κατασκευάστριες όπλων στη Ρωσία και στη Μέση Ανατολή κατέγραψαν τους πιο εντυπωσιακούς τζίρους.

Οι πωλήσεις όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών από τις 100 μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου ανήλθαν συνολικά σε 632 δισεκατομμύρια δολάρια το προηγούμενο έτος, καταγράφοντας αύξηση 4,2%, όπως ενημερώνει το Διεθνές Ινστιτούτο Έρευνας για την Ειρήνη στη Στοκχόλμη.

Οι πωλήσεις είχαν σημειώσει πτώση το 2022, κυρίως λόγω της αδυναμίας των μεγάλων εταιρειών να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση. Ωστόσο, πολλές εταιρείες έχουν ενισχύσει την παραγωγική τους ικανότητα το 2023, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αξιοσημείωτο είναι πως όλες οι 100 εταιρείες που περιελήφθησαν στον κατάλογο κατέγραψαν τζίρο άνω του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων πέρυσι.

«Η αύξηση των πωλήσεων όπλων το 2023 είναι αναμφισβήτητη και αυτή η τάση αναμένεται να συνεχιστεί και το 2024», δήλωσε ο Λορέντσο Σκαρατζάτο, ερευνητής του SIPRI, ειδικός στις στρατιωτικές δαπάνες και παραγωγή όπλων.

Οι πωλήσεις των 100 μεγαλύτερων ομίλων παγκοσμίως «δεν αποτυπώνουν πλήρως ακόμη τη ζητούμενη ζήτηση» και «πολλές εταιρείες έχουν αρχίσει προσλήψεις, γεγονός που δείχνει την αισιοδοξία τους για το μέλλον», πρόσθεσε.

Οι μικρότερες βιομηχανίες αντέδρασαν πιο γρήγορα στη νέα ζήτηση, η οποία σχετίζεται κυρίως με τις συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Λωρίδα της Γάζας, τις ανερχόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ασία και τις επανεξοπλιστικές πρωτοβουλίες σε άλλες περιοχές, όπως αναφέρει το SIPRI.

«Πολλές από αυτές τις εταιρείες εξειδικεύονται στην παραγωγή εξαρτημάτων ή συγκεκριμένων τύπων εξοπλισμού και έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνίζονται τη ζήτηση γρηγορότερα», ανέφερε ο Ναν Τιαν, διευθυντής του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών του Ινστιτούτου.

Οι μεγαλύτερες αμερικανικές βιομηχανίες όπλων είδαν τις πωλήσεις τους να αυξάνονται κατά 2,5% το 2023, διατηρώντας ωστόσο το 50% των διεθνών εσόδων, με 41 εταιρείες από τις ΗΠΑ να βρίσκονται στις 100 κορυφαίες παγκοσμίως.

Ωστόσο, οι Lockheed Martin (-1,6%) και RTX (πρώην Raytheon Technologies, -1,3%), οι δύο μεγαλύτεροι κατασκευαστές παγκοσμίως, είδαν πτώση στις πωλήσεις τους.

«Οι εταιρείες αυτές εξαρτώνται από περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού, γεγονός που τις καθιστά ευάλωτες σε παραγόντες που επηρεάζουν τις εφοδιαστικές διαδικασίες», σημείωσε ο Ναν Τιαν.

Στην Ευρώπη, με 27 βιομηχανίες, η αύξηση πωλήσεων ήταν μόλις 0,2% το προηγούμενο έτος, κάτι που κρύβει μια πιο σύνθετη εικόνα.

Οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες που κατασκευάζουν περίπλοκα στρατιωτικά συστήματα συνέχιζαν να εκτελούν συμβάσεις που είχαν υπογράψει προηγούμενα χρόνια και δεν είχαν ακόμη αποτυπωθεί οι νέες παραγγελίες.

Ωστόσο, ορισμένες εταιρείες είδαν «τους τζίρους τους να εκτοξεύονται» λόγω της ζήτησης που προήλθε από τον πόλεμο στην Ουκρανία, με αύξηση στην παραγγελία πυρομαχικών, συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας και χερσαίων εξοπλισμών, σύμφωνα με το SIPRI.

Όσον αφορά τη Ρωσία, τα στοιχεία, παρότι ανεπαρκή, καταδεικνύουν μια χώρα με έντονα στρατιωτικά χαρακτηριστικά.

Οι πωλήσεις των δύο ρωσικών εταιρειών που περιλαμβάνονται στον κατάλογο σημείωσαν αλματώδη αύξηση τζίρου (+40%), κυρίως εξαιτίας της δημόσιας επιχείρησης Rostec, όπως αναφέρει το SIPRI.

Οι βιομηχανίες στην Εγγύς Ανατολή (+18%) επωφελήθηκαν από την κρίση στην Ουκρανία και τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ κατά της Χαμάς, με τρεις ισραηλινές εταιρείες να σημειώνουν ρεκόρ 13,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (+15%).

Μάλιστα, τρεις τουρκικές βιομηχανίες, κυρίως η Baykar, παρουσιάζουν άνοδο στις πωλήσεις τους (+24%), επηρεαζόμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις στρατηγικές στρατιωτικών επενδύσεων της Άγκυρας.

Στην Ασία, παρατηρείται έντονη αναβάθμιση με την αύξηση πωλήσεων για τέσσερις νοτιοκορεατικές κατασκευάστριες (+39%) και πέντε ιαπωνικές (+35%), ενώ οι εννέα μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Κίνα παρουσιάζουν στασιμότητα (+0,7%) λόγω της «παγωμένης» οικονομίας της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα