Το 2024 σημειώθηκε δραματική αύξηση των θανάτων και τραυματισμών αμάχων παγκοσμίως, σύμφωνα με νέα μελέτη της Action on Armed Violence (AOAV), με τις μετρήσεις να φτάνουν το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών.
Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με το 2023, η μελέτη καταγράφει 61.353 θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων (άτομα που δεν συμμετείχαν στις συγκρούσεις), ενισχύοντας την εικόνα μιας κατάστασης που έχει εκτραχυνθεί επικίνδυνα. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την αύξηση είναι οι βομβαρδισμοί στη Λωρίδα της Γάζας, στον Λίβανο, καθώς και η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Αναλύοντας τους αριθμούς, το 55% των νεκρών και τραυματισμένων αμάχων συνδέεται άμεσα με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, που μεταφράζεται σε 33.910 θύματα. Ακολούθως, το 19% των θυμάτων αφορά σε 11.693 αμάχους που επλήγησαν από ρωσικές στρατιωτικές ενέργειες στην Ουκρανία.
Επιπλέον, άλλες ενδείξεις στις συγκρούσεις στο Σουδάν και τη Μιανμάρ καλύπτουν ελάχιστη, αλλά σημαντική, μερίδα των θυμάτων, υπογραμμίζοντας την έκταση της ανθρωπιστικής κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, η καταγραφή των θανάτων αμάχων έφτασε τους 25.116, σημειώνοντας αύξηση 51%, ενώ οι τραυματισμοί ανήλθαν στους 36.237, με 81% αύξηση. Παράλληλα, οι ιδιαίτερα επικίνδυνες καταστάσεις που καταγράφηκαν αυξήθηκαν κατά 26%, φτάνοντας τις 10.120 περιπτώσεις.
Η Γάζα αναδείχθηκε σε περιοχή με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων, συγκεντρώνοντας το 39% όλων των θυμάτων που καταγράφηκαν σε αγγλόφωνα μέσα, με 14.435 θανάτους και 9.314 τραυματίες. Σημαντική είναι η αναφορά του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, που καταδεικνύει ότι οι θάνατοι μπορεί να έχουν ξεπεράσει τις 23.600.
«Το 2024 ήταν μια καταστροφική χρονιά για τους αμάχους που παγιδεύτηκαν σε έκρυθμες καταστάσεις, ιδιαίτερα στη Γάζα, την Ουκρανία και τον Λίβανο. Είναι αναγκαίο η διεθνής κοινότητα να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει την έκταση της βίας», υπογράμμισε ο εκτελεστικός διευθυντής της AOAV, Iain Overton, σε αναφορά του που συνοδεύτηκε από ανησυχητικά στατιστικά.
Επισημαίνεται ότι οι καταγραφές της AOAV βασίζονται σε δημοσιογραφικές αναφορές σε αγγλική γλώσσα, γεγονός που ενδέχεται να οδηγεί σε υποεκτίμηση των πραγματικών αριθμών. Ωστόσο, η διατήρηση της ίδιας μεθοδολογίας από το 2010 παρέχει ικανές συγκριτικές δυνατότητες, αποτυπώνοντας τις τάσεις της παγκόσμιας βίας.