Αυξανόμενες Εκτελέσεις στη Σαουδική Αραβία το 2024 κατά ΜΚΟ

Δύο οργανώσεις που προασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η βρετανική Reprieve και η Ευρωπαϊκή Σαουδαραβική Οργάνωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ESOHR), κατήγγειλαν σήμερα την «εκρηκτική αύξηση των εκτελέσεων» που σημειώθηκε στη Σαουδική Αραβία. Όπως αποκάλυψε το Γαλλικό Πρακτορείο, τουλάχιστον 338 θανατοποινίτες πραγματοποιήθηκαν το 2024, βάση επίσημων στοιχείων.

Ο αριθμός αυτός είναι «ασχολίαστος», όπως δήλωσαν οι υπόλογες οργανώσεις, κάνοντας λόγο για τουλάχιστον 345 εκτελέσεις το 2023.

«Αυτή η φρενίτιδα εκτελέσεων αποκαλύπτει την πραγματικότητα πίσω από την Σαουδική Αραβία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν», δήλωσε ο Τζεεντ Μπασγιούνι, επικεφαλής της Reprieve για τη Μέση Ανατολή.

«Οι διεθνείς συνεργάτες της Σαουδικής Αραβίας δεν μπορούν να ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν. Βρίσκονται οι ίδιοι μέσα στο αίμα των θυμάτων», προσέθεσε.

Σύμφωνα με στοιχεία από τη Διεθνή Αμνηστία, που παρακολουθεί τις εκτελέσεις από το 1990, οι αριθμοί φέτος είναι οι υψηλότεροι μέχρι σήμερα, με 196 εκτελέσεις το 2022 και 192 το 1995.

Η Σαουδική Αραβία κατέχει την επιμέρους θέση του κράτους με τις περισσότερες εκτελέσεις παγκοσμίως το 2023, μετά την Κίνα και το Ιράν, με 170 εκτελέσεις, σύμφωνα με την ίδια οργάνωση.

Αξιοσημείωτο είναι ότι από τους εκτελεσθέντες το 2024, οι 177 είχαν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με ναρκωτικά, συμπεριλαμβανομένων περιπτώσεων απλής κατοχής χασίς.

photo wall texture pattern 1

Photo of wall texture pattern

Το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε την εκτέλεση έξι Ιρανών στην ανατολική περιοχή της χώρας για «παράνομη εισαγωγή χασίς», χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία.

«Το καθεστώς χρησιμοποιεί τη θανατική ποινή ως εργαλείο αντίκτυπου και εφαρμόζεται σε πολύ πιο πλατιά κλίμακα ακόμα και για λιγότερο σοβαρά εγκλήματα», υποστήριξε ο Τάχα Αλ Χάτζι, επικεφαλής του νομικού τμήματος της ESOHR.

«Κάθε δημόσια αντίσταση προς τον πρίγκιπα διάδοχο μπορεί να οδηγήσει σε θανατική ποινή, ενώ και η κατοχή κάνναβης μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή», πρόσθεσε.

Η θανατική ποινή στη Σαουδική Αραβία δέχεται κριτική από τους υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι την χαρακτηρίζουν ανεύθυνη και ασυμβίβαστη με τις σύγχρονες μεταρρυθμιστικές πολιτικές του βασιλείου.

Από το 2015, με την άνοδο του βασιλιά Σαλμάν στην εξουσία, έχουν υπάρξει περισσότερες από 1.000 εκτελέσεις, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στις αρχές του 2023 από τη Reprieve και την ESOHR.

Το Ριάντ προσπαθεί, υπό την ηγεσία του πρίγκιπα διάδοχου, να προσελκύσει τουρίστες και να φιλοξενήσει διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις, με το Μουντιάλ 2034 να είναι προγραμματισμένο στην χώρα.

«Πόσες εκτελέσεις θα είναι παραπάνω από αρκετές πριν το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034;», αναρωτήθηκε ο Μπασγιούνι. «Με αυτό τον ρυθμό, θα ξεπεράσουμε τους 3.000 θανάτους. Απαιτείται διεθνής πίεση».

δειτε ακομα

δειτε ακομα