Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η μη κυβερνητική οργάνωση Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), 361 δημοσιογράφοι παγκοσμίως κρατούνται σε φυλακές μέχρι το τέλος του 2024 λόγω της επαγγελματικής τους δραστηριότητας. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά, το Ισραήλ εμφανίζεται στη δεύτερη θέση της λίστας με τις χώρες που φυλακίζουν δημοσιογράφους, με την Κίνα να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία.
Η έκθεση αυτή, η οποία δείχνει πτώση σε σχέση με το 2022 όπου είχαν καταγραφεί 370 φυλακισμένοι, αποτελεί ένα σοβαρό σήμα κινδύνου για τη διεθνή κοινότητα, όπως δήλωσε η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, διευθύνουσα σύμβουλος της CPJ. Η αναφορά έρχεται σε μια περίοδο που η ελευθερία του τύπου υφίσταται σοβαρές πιέσεις σε αρκετές χώρες.
Μέχρι την 1η Δεκεμβρίου, στην Κίνα βρίσκονταν 50 δημοσιογράφοι πίσω από τα κάγκελα, ενώ το Ισραήλ με 43 και η Μιανμάρ με 35 ακολουθούν. Η CPJ τους χαρακτηρίζει ως τους «χειρότερους εγκληματίες του πλανήτη» όσον αφορά τη σύλληψη δημοσιογράφων.
Η κατάσταση στην Κίνα είναι φρικτή, καθώς όπως τονίζει η CPJ, υπάρχει «γενικευμένη λογοκρισία» που καθιστά δύσκολη την εκτίμηση της πραγματικής κατάστασης. Ιδιαίτερη σημασία έχει ο αριθμός δημοσιογράφων από το Χονγκ Κονγκ που φυλακίστηκαν — περιλαμβανομένου και του γνωστού μέσου ενημέρωσης Τζίμι Λάι, ο οποίος είναι φυλακισμένος από το 2020.
Το Ισραήλ, αν και θεωρείται χώρα με πολυκομματικό δημοκρατικό σύστημα, κατέχει πλέον τη δεύτερη θέση μετά την έναρξη του πολέμου με τη Χαμάς, που ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου 2023. Η αύξηση των φυλακίσεων αποδίδεται στην καταστολή της δημοσιογραφικής κάλυψης στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, με τις αρχές να περιορίζουν την πρόσβαση των ξένων ρεπόρτερ στη Γάζα και να απαγορεύουν τη μετάδοση ειδήσεων από το δίκτυο Αλ Τζαζίρα.
Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στο Ισραήλ και στα κατεχόμενα εδάφη έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε έναν χρόνο. Από τους 43 δημοσιογράφους, οι περισσότεροι είναι Παλαιστίνιοι, με το Ισραήλ να ξεπερνά χώρες όπως η Μιανμάρ (35), η Λευκορωσία (31) και η Ρωσία (30).
Η Ασία αναδεικνύεται ως η ήπειρος που πλήττεται περισσότερο. Δεκάδες δημοσιογράφοι που επιχείρησαν να αναδείξουν υποθέσεις διαφθοράς ή τα προβλήματα από την κλιματική αλλαγή ενδέχεται να καταλήξουν στη φυλακή. Η Μπε Λι Γι, διευθύντρια του προγράμματος της CPJ για την Ασία, τονίζει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην περιοχή.