19 Φεβρουαρίου: Ημέρα Ανεξαρτησίας της Κύπρου – Ιστορικό Γεγονός

Μια ιστορική στιγμή χαράχτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 1959: η υπογραφή της συμφωνίας που έδωσε σάρκα και οστά στην ανεξάρτητη Κυπριακή Δημοκρατία, σηματοδοτώντας μια νέα εποχή για την Κύπρο.

Από τη Ζυρίχη στο Λονδίνο: Το χρονικό μιας ιστορικής συμφωνίας

Όλα ξεκίνησαν με την ιστορική συνάντηση στη Ζυρίχη στις 11 Φεβρουαρίου 1959, όπου ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Αντνάν Μεντερές, πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας αντίστοιχα, συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ανεξάρτητου κυπριακού κράτους, απορρίπτοντας την ένωση με την Ελλάδα ή τη διχοτόμηση. Οι βασικές αρχές για το κυπριακό σύνταγμα τέθηκαν, με έμφαση στην αυτονομία των κοινοτήτων.

Η σκυτάλη πέρασε στο Λονδίνο, όπου τα μέλη της διάσκεψης βρέθηκαν στο Λάνκαστερ Χάους στις 17 Φεβρουαρίου. Εκτός από τους εκπροσώπους των τριών εγγυητριών δυνάμεων, συμμετείχαν ο αρχιεπίσκοπος Μακάριος, εκπροσωπώντας τους Ελληνοκύπριους και ο Φαζίλ Κιουτσούκ, από την τουρκοκυπριακή κοινότητα.

Η Συμφωνία του Λονδίνου: Οι όροι της ανεξαρτησίας

Στις 19 Φεβρουαρίου, η συμφωνία επισφραγίστηκε με τις υπογραφές του Κωνσταντίνου Καραμανλή, του Βρετανού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν και των ηγετών των δύο κοινοτήτων. Ο Αντνάν Μεντερές, ανάρρωνε από ατύχημα και υπέγραψε από την κλινική.

Η συμφωνία όριζε μια ανεξάρτητη δημοκρατία με Ελληνοκύπριο Πρόεδρο και Τουρκοκύπριο Αντιπρόεδρο. Η Βρετανία διατήρησε τις στρατιωτικές βάσεις της στο Ακρωτήρι και τη Δεκέλεια, εξασφαλίζοντας τη συνεχή παρουσία της στο νησί. Σημαντικό κομμάτι της εγγυημένης ασφάλειας ήταν και η διατήρηση κυρίαρχων Βρετανικών βάσεων.

Αντιδράσεις και σημασία: Ένα αμφιλεγόμενο ορόσημο

Στην Ελλάδα, η συμφωνία προκάλεσε ενθουσιασμό, με τον Τύπο να την χαρακτηρίζει ιστορική λύση σε ένα μακροχρόνιο πρόβλημα. Παρά την συμμετοχή του, ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εξέφρασε επιφυλάξεις για ορισμένες διατάξεις, ζητώντας αναθεώρηση, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.

Αν και η συμφωνία του Λονδίνου έθεσε τις βάσεις για την ανεξαρτησία, δεν κατάφερε να αποτρέψει τις μελλοντικές εντάσεις μεταξύ των κοινοτήτων, αφήνοντας ανοιχτό το Κυπριακό ζήτημα. Η ανεξαρτησία στην πράξη απείχε πολύ από το θεωρητικό πλαίσιο που τέθηκε.

Σαν σήμερα στην Ελλάδα και τον κόσμο: Ένα ταξίδι στον χρόνο

197 μ.Χ.: Μία από τις πιο αιματηρές μάχες στην ιστορία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η μάχη του Λούγδουνουμ, έλαβε χώρα. Ο αυτοκράτορας Σεπτίμιος Σεβήρος νίκησε τον Κλαύδιο Αλβίνο, εδραιώνοντας την εξουσία του.

Γεννήσεις: Λαμπρές προσωπικότητες που άφησαν το στίγμα τους

  • 1473: Γεννιέται ο Μικολάι Κόπερνικ (Νικόλαος Κοπέρνικος), ο πολωνός αστρονόμος που έφερε την επανάσταση με το ηλιοκεντρικό μοντέλο.
  • 1809: Ο Παύλος Μαρία Βοναπάρτης, ανιψιός του Ναπολέοντα, γεννιέται. Συμμετείχε στην Ελληνική Επανάσταση, αφήνοντας το στίγμα του.
  • 1954: Ο Σόκρατες (Μπραζιλέιρο Σαμπάιο ντε Σούζα Βιέιρα ντε Ολιβέιρα), ένας θρύλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, γεννιέται.
  • 1967: Ο ταλαντούχος ηθοποιός Μπενίσιο ντελ Τόρο έρχεται στον κόσμο.
  • 2004: Η Μίλι Μπόμπι Μπράουν, γνωστή από τη σειρά “Stranger Things”, γεννιέται.

Αποχαιρετισμοί: Προσωπικότητες που έφυγαν από τη ζωή

  • 1880: Ο Κωνσταντίνος Μπρουμίδης, ελληνοαμερικανός ζωγράφος γνωστός για τις τοιχογραφίες του στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, αφήνει την τελευταία του πνοή.
  • 1962: Ο Γεώργιος Παπανικολάου, εφευρέτης του τεστ Παπ, πεθαίνει, αφήνοντας μια τεράστια κληρονομιά στην ιατρική.
  • 2016: Ο Ουμπέρτο Έκο, διάσημος συγγραφέας και φιλόσοφος, αφήνει τον κόσμο.
  • 2019: Ο Καρλ Λάγκερφελντ, εμβληματικός σχεδιαστής μόδας, πεθαίνει.

Εορτολόγιο: Ποιος γιορτάζει σήμερα;

Σήμερα γιορτάζουν όσοι φέρουν τα ονόματα: Φιλόθεος, Φιλοθέη, Φιλοθέα, Φιλοθεούλα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα