Το 2025 αναμένονται περισσότερα από 40 νέα φάρμακα, πολλά εκ των οποίων σχετίζονται με σοβαρές ή απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, σύμφωνα με τη Γερμανική Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών (VFA). Οι εταιρείες που εκπροσωπεί η VFA, καλύπτοντας 48 κορυφαία νοικοκυριά στον τομέα, βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο έρευνας ή διαδικασίας εγκρίσεως για σκευάσματα και εμβόλια.
Η προσέγγιση εστιάζει κυρίως σε ασθενείς που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο, τις γενετικές παθήσεις και τον Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της VFA, Χαν Στόιτελ, περίπου το ένα τρίτο των φαρμάκων που θα παρουσιαστούν στην αγορά το 2025 θα προορίζονται για την καταπολέμηση διαφόρων μορφών καρκίνου.
Σημαντική εξέλιξη φαίνεται να υπάρχει στην αντιμετώπιση του μη μικροκυτταρικού καρκίνου του πνεύμονα (NSCLC), που είναι μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας λόγω καρκίνου. Ο Στόιτελ υποδηλώνει ότι πιθανόν να εγκριθούν έξι νέα φάρμακα το 2025, βασισμένα σε σύγχρονες τεχνολογίες, όπως οι αναστολείς κινάσης και τα διειδικά αντισώματα.
Δυστυχώς, μόνο το 6% των ασθενών με προχωρημένες μεταστάσεις επιβιώνει πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση, σύμφωνα με τη VFA. Ωστόσο, εκφράζεται αισιοδοξία ότι με τα νέα σκευάσματα που θα κυκλοφορήσουν, οι πιθανότητες επιβίωσης θα μπορούσαν να βελτιωθούν σημαντικά.
Προόδους κατά του Αλτσχάιμερ
Στην περίπτωση του Αλτσχάιμερ, το τελευταίο νέο φάρμακο που εγκρίθηκε χρονολογείται το 2002. Ωστόσο, δύο νέα σκευάσματα αντισωμάτων που είναι υπό έγκριση υπόσχονται να επιβραδύνουν την πορεία της νόσου, εφόσον χρησιμοποιηθούν νωρίς. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ήδη προτείνει την έγκρισή τους.
Ανάλογες θεραπείες διαφαίνονται και για κληρονομικές γενετικές ανωμαλίες, όπως η δρεπανοκυτταρική νόσος και η βήτα θαλασσαιμία. Επιπλέον, γονιδιακές θεραπείες ενδέχεται να γίνουν διαθέσιμες για ασθένειες όπως η αιμορροφιλία Β, η μυϊκή δυστροφία Duchenne και η αναιμία Fanconi.
Νέα εμβόλια στον ορίζοντα
Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται και στον τομέα των εμβολίων. Αναμένεται να εισαχθούν εμβόλια κατά του πυρετού Chikungunya, μιας ιογενούς ασθένειας που διαδίδεται μέσω κουνουπιών, η οποία είναι περιβαλλοντικά εξαπλωμένη κυρίως στην Αφρική και τη Νότια Αμερική, αλλά έχει παρατηρηθεί και στη Γαλλία και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής, οι κίνδυνοι διάδοσης αυτής της νόσου αυξάνονται.