Σας έχει τύχει ποτέ να διακόψετε κάποιον; Ή να νιώσατε ότι δεν σας αφήνουν να ολοκληρώσετε τη σκέψη σας; Η ψυχολόγος Ιζαμπέλ Ρεόγιο εξηγεί ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να υποκρύπτει βαθύτερους λόγους.
Γιατί Διακόπτουμε; Η Ψυχολογία της Συμπεριφοράς
Συνήθως, θεωρούμε ότι το να διακόπτουμε κάποιον είναι ένδειξη αγένειας ή εγωισμού. Όμως, πολλές φορές, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ιζαμπέλ Ρεόγιο, μέλος της ομάδας «Somos Estupendas», μιλώντας στο CuídatePlus, πίσω από αυτή τη συμπεριφορά κρύβονται συναισθηματικοί παράγοντες, προσωπικές εμπειρίες και μοτίβα που δεν είναι πάντα φανερά.
Η Ανάγκη για Ενεργή Συμμετοχή
Η πρώτη μας αντίδραση όταν κάποιος μας διακόπτει είναι να πιστεύουμε ότι δεν μας δίνει σημασία ή ότι η γνώμη του είναι πιο σημαντική. Ωστόσο, η ψυχολόγος επισημαίνει ότι αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι υπάρχει πρόθεση να υποτιμηθεί ο συνομιλητής ή να μονοπωληθεί η συζήτηση.
Η διακοπή μπορεί να υποδηλώνει:
- Ανάγκη για ενεργή συμμετοχή: Ενθουσιασμός για το θέμα ή ανάγκη να μοιραστούμε κάτι σημαντικό.
- Δυσκολία στη ρύθμιση της παρόρμησης: Έντονα συναισθήματα που δυσκολεύουν την αναμονή.
Πώς Επηρεάζουν την Συμπεριφορά μας οι Εμπειρίες μας
Δεν είναι μόνο η προσωπικότητα που καθορίζει αν διακόπτουμε τους άλλους. Υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που παίζουν ρόλο:
- Οικογενειακές επιρροές: Αν μεγαλώσαμε σε ένα περιβάλλον όπου μιλούσαν όλοι ταυτόχρονα, ίσως έχουμε υιοθετήσει αυτή τη συνήθεια ασυνείδητα.
- Άγχος και στρες: Όταν νιώθουμε πίεση ή νευρικότητα, οι σκέψεις μας τρέχουν πιο γρήγορα και τείνουμε να διακόπτουμε συχνότερα.
- Δυσκολία στην αυτορρύθμιση: Η αδυναμία ελέγχου των παρορμήσεων μας δυσκολεύει να περιμένουμε.
- Εξωστρέφεια: Οι εκδηλωτικοί άνθρωποι μπορεί να διακόπτουν χωρίς να το αντιλαμβάνονται, λόγω της έντονης ανάγκης για έκφραση.
Η ειδικός τονίζει ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι επειδή διακόπτουμε. Υπάρχει κάτι βαθύτερα μέσα μας που μας ωθεί σε αυτή τη συμπεριφορά και αξίζει να το ανακαλύψουμε. Η κατανόηση του εαυτού μας είναι το πρώτο βήμα για την βελτίωση των διαπροσωπικών μας σχέσεων και της επικοινωνίας.