Στο επίκεντρο των επιστημονικών εταιρειών ο εμβολιασμός για ασθενείς με αναπνευστικά νοσήματα

Η «εμβολιαστική κόπωση» αποτελεί μια σοβαρή ανησυχία για την επιστημονική κοινότητα, καθώς επαναφέρει ασθένειες του παρελθόντος.

Εμβολιαστική Κόπωση: Μια Επικίνδυνη Πραγματικότητα

Το φαινόμενο της «εμβολιαστικής κόπωσης» περιγράφει τη μειωμένη προθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν, ακόμη και έναντι σοβαρών ασθενειών. Αυτή η κόπωση θεωρείται «επικίνδυνη» από την επιστημονική κοινότητα, καθώς έχει άμεσες και ορατές επιπτώσεις. Ασθένειες που στο παρελθόν είχαν σχεδόν εξαλειφθεί χάρη στον επιτυχή εμβολιασμό, επανεμφανίζονται, απειλώντας την δημόσια υγεία.

Ο Ρόλος των Επαγγελματιών Υγείας

Ο Στυλιανός Λουκίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, υπογραμμίζει τον κρίσιμο ρόλο των επαγγελματιών υγείας στον εμβολιασμό. Η σύστασή τους επηρεάζει σημαντικά την απόφαση ενός ασθενούς να εμβολιαστεί. Για την αντιμετώπιση της «εμβολιαστικής κόπωσης», προτείνει την εφαρμογή εξατομικευμένων προσεγγίσεων, την ανάδειξη των θετικών εμπειριών με τα εμβόλια, την παροχή χρόνου για διάλογο και την απάντηση σε ερωτήματα και ανησυχίες των ασθενών. Επιπλέον, συνιστά την απλοποίηση του προγραμματισμού των ετήσιων εμβολιασμών, ώστε να αποφεύγεται η πίεση του φθινοπώρου. Εμβόλια όπως αυτά του πνευμονιόκοκκου, του έρπητα ζωστήρα και του κοκκύτη μπορούν και πρέπει να χορηγούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών και Κοινή Πρωτοβουλία

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών (24-30 Απριλίου), τρεις σημαντικές επιστημονικές εταιρείες – η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ), η Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων (ΕΕΛ) και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικών Λοιμώξεων (ΕΛΕΠΛ) – ενώνουν τις δυνάμεις τους. Στόχος τους είναι η έγκυρη ενημέρωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, ιδίως των ασθενών με αναπνευστικά νοσήματα, σχετικά με τη σημασία του εμβολιασμού έναντι των λοιμωδών νοσημάτων.

Ο Εμβολιασμός ως Ασπίδα Προστασίας

Ο Πέτρος Μπακάκος, γενικός γραμματέας της ΕΠΕ, τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι ο εμβολιασμός αποτελεί την κύρια ασπίδα προστασίας του γενικού πληθυσμού και των ευπαθών ομάδων έναντι των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος. Είναι απαραίτητος παράγοντας για τη μείωση της νοσηρότητας και την προώθηση της δημόσιας υγείας.

«Αφουγκραζόμαστε τη Φωνή των Ασθενών»

Στο πλαίσιο της διαδραστικής ενότητας «Αφουγκραζόμαστε τη φωνή των Ασθενών», στελέχη της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας απάντησαν σε ερωτήματα μελών του Συλλόγου «ΑΝΑΣΑ». Η Παρασκευή Κατσαούνου, μέλος Δ.Σ. της ΕΠΕ και Καθηγήτρια Πνευμονολογίας, αναφέρθηκε στον RSV, τονίζοντας την ύπαρξη δύο αποτελεσματικών εμβολίων. Ζήτησε την αποζημίωση των εμβολίων αυτών για ενήλικες ασθενείς ανεξαρτήτως ηλικίας που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο (π.χ. με κυστική ίνωση, σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, σοβαρή πνευμονική υπέρταση, ΧΑΠ). Σχετικά με τον κοκκύτη, συνέστησε αναμνηστική δόση ανά δεκαετία στους ενήλικες, δεδομένου ότι τα περιστατικά αυξάνονται καθώς η ανοσία από τον παιδικό εμβολιασμό εξασθενεί, παρά τη δυσκολία διάγνωσής του.

Επίσης, επισήμανε ότι οι καπνιστές ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για λοιμώξεις και ότι οι εγκυμονούσες πρέπει να εμβολιάζονται σε κάθε κύηση με το εμβόλιο του κοκκύτη, του RSV και της γρίπης για τη μεταφορά προστατευτικών αντισωμάτων στο έμβρυο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα