Η διαδικασία της απώλειας βάρους δεν εξαρτάται μόνο από τη διατροφή μας, αλλά και από το πότε επιλέγουμε να φάμε. Μια ενδιαφέρουσα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity αποκαλύπτει δύο καθοριστικές συνήθειες οι οποίες σχετίζονται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) σε βάθος χρόνου: η παράταση της διαλειμματικής νηστείας κατά τη διάρκεια της νύχτας καθώς και η κατανάλωση ενός πρόωρου πρωινού.
Η έρευνα διεξήχθη από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και συμμετείχαν πάνω από 7.000 άτομα ηλικίας μεταξύ 40 και 65 ετών. Το 2018, οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτηματολόγια που αφορούσαν το βάρος και το ύψος τους, τις διατροφικές τους συνήθειες, συμπεριλαμβανομένων των ωραρίων των γευμάτων, καθώς και άλλες συνήθειες της καθημερινής τους ζωής. Το 2023, πέντε χρόνια αργότερα, περισσότερα από 3.000 άτομα επανήλθαν στην ερευνητική ομάδα για νέες μετρήσεις και ερωτηματολόγια.
“Τα ευρήματά μας, που εναρμονίζονται με άλλες πρόσφατες έρευνες, καταδεικνύουν ότι η παράταση της διαλειμματικής νηστείας το βράδυ μπορεί να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, αρκεί να συνοδεύεται από ένα πρόωρο δείπνο και νωρίς το πρωί πρωινό. Αυτή η προσέγγιση ίσως να επιτρέπει μια καλύτερη καύση θερμίδων και ρύθμιση της όρεξης, εναρμονίζοντας τη διατροφή μας με τους βιολογικούς μας ρυθμούς”, εξηγεί η ερευνήτρια Luciana Pons-Muzzo, συμμετέχουσα στο ISGlobal κατά την διάρκεια της μελέτης και νυν καθηγήτρια στο IESE Business School.
Η ανάλυση των δεδομένων αποκάλυψε ότι οι γυναίκες έχουν γενικά χαμηλότερο ΔΜΣ από τους άνδρες, επιδεικνύουν περισσότερη προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή, λιγότερη κατανάλωση αλκοόλ, αλλά και χειρότερη ψυχική υγεία. Επιπλέον, οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να επιφορτίζονται με τις οικιακές ευθύνες.
Η ερευνητική ομάδα χρησιμοποίησε μια τεχνική που ονομάζεται “ανάλυση συμπλεγμάτων” για να ομαδοποιήσει άτομα με παρόμοια χαρακτηριστικά. Ξεχωριστά, εντυπωσίασε μια ομάδα ανδρών που έτρωγαν το πρώτο τους γεύμα μετά τις 14:00 και οι οποίοι σύμφωνα με τις μετρήσεις τους τηρούσαν ένα πρόγραμμα νηστείας 17 ωρών. Αυτή η ομάδα άνδρες φάνηκε να διατηρεί έναν λιγότερο υγιή τρόπο ζωής, με περισσότερες πιθανότητες να καπνίζουν, να πίνουν αλκοόλ και να δεν γυμνάζονται τακτικά, ενώ παρουσίαζαν και χαμηλότερα επίπεδα εκπαίδευσης.
Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις στο διαλειμματικό πρόγραμμα νηστείας και η παρούσα μελέτη γίνεται σε μια από αυτές, εστιάζοντας στη νυχτερινή νηστεία. Όπως παρατήρησαν οι ερευνητές, η παράλειψη του πρωινού γεύματος από μια υποομάδα ανδρών δεν φάνηκε να έχει σοβαρές επιπτώσεις στο σωματικό τους βάρος.
ΠΗΓΗ: Βίκυ Κουρλιμπίνη