Αναρωτιέστε γιατί νιώθετε εκνευρισμό όταν πεινάτε; Δεν είστε μόνοι! Το φαινόμενο αυτό, γνωστό και ως “hanger” εξηγείται επιστημονικά.
Τι είναι το “Hanger” και γιατί το βιώνουμε;
Ο όρος “hanger” προκύπτει από τη σύνθεση των αγγλικών λέξεων “hunger” (πείνα) και “anger” (θυμός). Περιγράφει το αίσθημα θυμού και εκνευρισμού που νιώθουμε όταν έχουμε μείνει πολλές ώρες νηστικοί.
Πως η πείνα επηρεάζει τον εγκέφαλό μας;
Όταν πεινάμε, τα επίπεδα γλυκόζης στον εγκέφαλο μειώνονται. Η γλυκόζη είναι το καύσιμο του εγκεφάλου, και η έλλειψή της μπορεί να οδηγήσει σε:
- Δυσκολία συγκέντρωσης
- Ευερεθιστότητα
- Παρορμητική συμπεριφορά
Η Δρ. Camilla Nord, νευροεπιστήμονας, εξηγεί ότι ο εγκέφαλος παρακολουθεί συνεχώς την εσωτερική κατάσταση του σώματος. Όταν εντοπίζει έλλειψη τροφής, ενεργοποιεί μηχανισμούς που μπορούν να οδηγήσουν σε εκρήξεις θυμού.
Επιπλέον, όταν το σάκχαρο στο αίμα πέφτει, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη για να διατηρήσει την ενέργειά του. Αυτές οι ορμόνες μπορούν να συμβάλλουν στην αύξηση του εκνευρισμού.
Πρακτικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε το “Hanger”
Η αναγνώριση των σημαδιών του “hanger” είναι το πρώτο βήμα. Όταν νιώθετε θυμό, αναρωτηθείτε αν έχετε φάει πρόσφατα. Αντί να αντιδράσετε παρορμητικά, δοκιμάστε τα εξής:
- Πάρτε μερικές βαθιές αναπνοές.
- Ενημερώστε τους γύρω σας ότι μπορεί να οφείλεται στην πείνα.
Επίσης, είναι σημαντικό να:
- Αποφύγετε σημαντικές αποφάσεις και συζητήσεις όταν πεινάτε.
- Προτιμήστε υγιεινά σνακ που απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη.
- Αποφύγετε τροφές με πολλή ζάχαρη που προκαλούν απότομες αυξομειώσεις του σακχάρου.
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ πείνας και συναισθηματικής κατάστασης μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε καλύτερα το “hanger” και να αποφύγουμε τις υπερβολικές αντιδράσεις.
Την επόμενη φορά που θα νιώσετε εκνευρισμό χωρίς λόγο, σκεφτείτε: μήπως ήρθε η ώρα για ένα σνακ;