Ο πρόσφατος αποκλεισμός ενός σιδηροδρομικού σταθμού στο Αμβούργο, λόγω ενός ύποπτου κρούσματος του ιού του Μαρβούργου, έχει προκαλέσει πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτόν τον ιό.
Τι είναι ο ιός του Μαρβούργου;
Ο ιός του Μαρβούργου ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον ιό του Εμπολα. Είναι γνωστός γιατί προκαλεί αιμορραγικό πυρετό, με μέσο ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 50%, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Παρ’ όλα αυτά, σε προηγούμενες επιδημίες, το ποσοστό αυτό έφτασε μέχρι και το 88%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι αυτή τη στιγμή, το ενδιαφέρον του ΠΟΥ εστιάζεται στη Ρουάντα, όπου έχει καταγραφεί ξέσπασμα του ιού με 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 11 θανάτους. Ο ΠΟΥ έχει αξιολογήσει τον κίνδυνο της επιδημίας στη Ρουάντα ως “πολύ υψηλό”, ενώ “υψηλό” είναι το ρίσκο για την ευρύτερη αφρικανική περιοχή και “χαμηλό” σε παγκόσμιο επίπεδο.
Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό υψηλό πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, έμετο, διάρροια και τελικά ανεξέλεγκτη αιμορραγία.
Ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στο Μάρμπουργκ της Γερμανίας το 1967, από όπου πήρε και την ονομασία του, καθώς και στο Βελιγράδι της Σερβίας. Πιστεύεται ότι η μετάδοση στους ανθρώπους σχετίζεται με ένα εργαστηριακό πείραμα που διεξάχθηκε με αφρικανικούς πράσινους πιθήκους από την Ουγκάντα.
Πώς εξαπλώνεται;
Ο ιός του Μαρβούργου μεταδίδεται στους ανθρώπους κυρίως μέσω παρατεταμένης έκθεσης σε σπηλιές ή ορυχεία όπου κατοικούν οι Φρουτονυχτερίδες Ροζέτους. Επίσης, μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με σωματικά υγρά ανθρώπων που έχουν μολυνθεί ή με μολυσμένες επιφάνειες.
Υπάρχει εμβόλιο;
Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν εγκεκριμένα εμβόλια ή θεραπείες για τον ιό του Μαρβούργου. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ερευνητικά πρότζεκτ που είναι σε εξέλιξη και ενδέχεται να οδηγήσουν σε κλινικές δοκιμές στο άμεσο μέλλον. Ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, η οποία ανέπτυξε το εμβόλιο AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, εργάζεται επίσης σε ένα εμβόλιο για τον ιό του Μαρβούργου.
Επικίνδυνα τελετουργικά
Η Ρουάντα παρακολουθεί περίπου 300 επαφές με επιβεβαιωμένα κρούσματα. Περίπου το 70% των κρουσμάτων προέρχονται από τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης στην πρωτεύουσα, Κιγκάλι, ενώ επιβεβαιώνονται κρούσματα σε επτά από τις 30 περιοχές της χώρας. Η εξάπλωση μπορεί να ενισχυθεί μέσω τελετουργικών κηδειών, όπου υπάρχει η επαφή με τους νεκρούς, κυρίως σε πολιτισμούς που ακολουθούν τέτοιες πρακτικές.
Αρχίζει να εξαπλώνεται ο ιός;
Ναι, παρατηρείται αύξηση κρουσμάτων. Το 2021, η Γουινέα ανέφερε το πρώτο κρούσμα στη Δυτική Αφρική. Ακολούθησε η Γκάνα το 2022 και φέτος η Τανζανία και η Ισημερινή Γουινέα ανέφεραν αντίστοιχες επιδημίες. Παρά τις μικρές επιδημίες μέχρι στιγμής, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να συνδέεται με την ανθρώπινη παρέμβαση σε φυσικά οικοσυστήματα.