Μια νέα έρευνα από το Mass General Brigham, δημοσιευμένη στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Gut Microbes», υποδεικνύει μια πιθανή σχέση μεταξύ της συστηματικής κατανάλωσης γιαουρτιού και της μείωσης του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου. Η μελέτη εστιάζει ιδιαίτερα στην επίδραση του γιαουρτιού σε συγκεκριμένους τύπους όγκων παχέος εντέρου.
Η ερευνητική ομάδα ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες, μακροχρόνιες αμερικανικές μελέτες κοόρτης, στις οποίες συμμετείχαν περισσότερες από 100.000 νοσηλεύτριες και 51.000 άνδρες επαγγελματίες υγείας. Οι συμμετέχοντες παρακολουθούνταν για πολλά χρόνια και παρείχαν πληροφορίες σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες, μέσω επαναλαμβανόμενων ερωτηματολογίων, καθώς και για παράγοντες του τρόπου ζωής τους και την εμφάνιση ασθενειών.
Οι ερευνητές εξέτασαν, επίσης, δείγματα ιστών από συμμετέχοντες που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του παχέος εντέρου, προκειμένου να αξιολογήσουν την παρουσία συγκεκριμένων βακτηρίων.
Συνολικά, εντοπίστηκαν 3.079 περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Σε 1.121 περιπτώσεις, υπήρχαν διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με την παρουσία του βακτηρίου Bifidobacterium στα καρκινικά κύτταρα. Από αυτές τις περιπτώσεις, το 31% ήταν θετικές στο Bifidobacterium, ενώ το 69% ήταν αρνητικές.
Το Bifidobacterium είναι ένα από τα σημαντικότερα προβιοτικά βακτηριακά στελέχη που βρίσκονται στο γιαούρτι. Η σημασία της παρουσίας του στους όγκους του παχέος εντέρου δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητή. Η μελέτη εστιάζει στο γεγονός ότι η παρουσία ή απουσία του Bifidobacterium ενδέχεται να συνδέεται με τη λειτουργία του εντερικού μικροβιώματος.
Αν και οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν μια γενική συσχέτιση μεταξύ της μακροχρόνιας κατανάλωσης γιαουρτιού και της συνολικής εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, παρατήρησαν μια σημαντική συσχέτιση σε όγκους που ήταν θετικοί στο Bifidobacterium. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν δύο ή περισσότερες μερίδες γιαουρτιού την εβδομάδα είχαν 20% χαμηλότερο ποσοστό εμφάνισης αυτού του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.
Αυτό το χαμηλότερο ποσοστό συνδέθηκε κυρίως με τη μειωμένη εμφάνιση του εγγύς καρκίνου του παχέος εντέρου, ενός τύπου καρκίνου που εμφανίζεται στο δεξιό τμήμα του παχέος εντέρου και χαρακτηρίζεται από την παρουσία Bifidobacterium.
Οι ερευνητές υποθέτουν ότι η μακροχρόνια κατανάλωση γιαουρτιού μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του εγγύς τμήματος του παχέος εντέρου, μέσω της διατήρησης μιας υγιούς και ισορροπημένης εντερικής μικροχλωρίδας, η οποία βοηθά στην καταστολή επιβλαβών μικροοργανισμών, δρώντας προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ωστόσο, τονίζουν ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων και την καλύτερη κατανόηση του μηχανισμού δράσης. Σημαντικό είναι, επίσης, να εξεταστούν οι επιδράσεις της κατανάλωσης γιαουρτιού με χαμηλά λιπαρά και γιαουρτιού χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, καθώς και των επιδράσεων του ελληνικού γιαουρτιού.