Φαγητά που πρέπει να αποφεύγετε με κατάθλιψη

Ένας γνωστός ψυχίατρος και νευρολόγος εστιάζει στη σχέση που έχει η διατροφή με την ψυχική υγεία, προσφέροντας έναν απλό αλλά ουσιαστικό συμβουλή για όσους βιώνουν κατάθλιψη.

«Η υγεία του εντέρου σας είναι καθοριστική για την υγεία του εγκεφάλου σας», αναφέρει ο Δρ. Ντάνιελ Άμεν, ο οποίος εξειδικεύεται στη χρήση εγκεφαλογραφημάτων, σε ένα βίντεο που δημοσίευσε στο TikTok.

«Αν ακολουθείτε μια διατροφή γεμάτη επεξεργασμένα τρόφιμα, ρίχνετε δραστικά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσετε κατάθλιψη», συμπληρώνει ο Δρ. Άμεν.

Πάρα πολλοί επιστήμονες έχουν επισημάνει το φαινόμενο της σύνδεσης ανάμεσα στο έντερο και τον εγκέφαλο, δηλαδή ότι το έντερο και ο εγκέφαλος επικοινωνούν διαρκώς μέσω περίπλοκων δικτύων νεύρων και χημικών σημάτων. Ο εγκέφαλος στέλνει εντολές στο έντερο να προετοιμαστεί για την πέψη, ενώ το άγχος μπορεί να προκαλέσει σωματικές αντιδράσεις όπως ναυτία ή διάρροια.

Το μικροβίωμα του εντέρου, που περιλαμβάνει μια ποικιλία βακτηρίων, ιών και μυκήτων, έχει σημαντικό ρόλο, καθώς παράγει χημικές ουσίες που μπορούν να επηρεάσουν την εγκεφαλική λειτουργία και τη διάθεση. Σύμφωνα με τον Δρ. Άμεν, το μικροβίωμα περιλαμβάνει πάνω από 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια, κυρίως βακτήρια, και τα παρομοιάζει με «κατοικίδια ζώα» που χρειάζονται την σωστή διατροφή για να ευδοκιμήσουν.

«Πρέπει να παρέχετε στα εντερικά σας «ζωάκια» υγιεινές τροφές, φυτικές ίνες, φρούτα και λαχανικά όλων των χρωμάτων, και ποιοτικές πρωτεΐνες, ώστε το έντερό σας να στηρίζει την εγκεφαλική σας υγεία», προσθέτει ο ειδικός.

Είναι ήδη αποδεκτό ότι τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επιβλαβή, καθώς περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη, λιπαρά και αλάτι, αλλά ελάχιστες ή καθόλου βιταμίνες και φυτικές ίνες. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν και τα γνωστά fast food, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο για παχυσαρκία, διαβήτη τύπου 2, καρδιολογικά προβλήματα, και άλλες σοβαρές παθήσεις.

Η έρευνα της ιατρικής σχολής του Harvard ταυτίζεται με τα ευρήματα του Δρ. Άμεν, καθώς έδειξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν 9 ή περισσότερες μερίδες υπερβολικά επεξεργασμένων τροφίμων καθημερινά, έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο καταθλιπτικών επεισοδίων σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν 4 ή λιγότερες μερίδες.

Ειδικότερα, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τα τεχνητά γλυκαντικά και τα ζαχαρούχα ποτά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, υποδεικνύοντας ότι αυτές οι χημικές ουσίες στέλνουν «σήματα» στον εγκέφαλο που μπορεί να προκαλέσουν κατάθλιψη.

Βεβαίως, η κατάθλιψη δεν επηρεάζει μόνο την ποιότητα ζωής, αλλά μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για την συνολική υγεία του ατόμου, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες, διαβήτη, εγκεφαλικά, άνοια, αγχωτικές διαταραχές και κατάχρηση ουσιών.

Με πληροφορίες από New York Post

δειτε ακομα

δειτε ακομα