Ελπίδα για καρκινοπαθείς: Πρωτοποριακή μελέτη για εμβόλιο πνεύμονα ξεκινά στο Σωτηρία

Ένα θεραπευτικό εμβόλιο καρκίνου πνεύμονα, άκρως εξατομικευμένο, γεννά ελπίδες στην Ελλάδα. Μάθετε περισσότερα για τα κριτήρια ένταξης και τις προοπτικές αυτής της καινοτόμου θεραπείας.

Εξατομικευμένη Θεραπεία για τον Καρκίνο του Πνεύμονα

Οδεύουμε προς μια εποχή όπου η θεραπεία για κάθε ασθενή θα είναι μοναδική, ακόμη και αν πάσχει από την ίδια νόσο με κάποιον άλλον. Αυτή η προσέγγιση αποτελεί και τη βάση της ελπίδας μας για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του καρκίνου. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο, χρειάζεται προσοχή και αναμονή για τα τελικά συμπεράσματα. Αυτό τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Κωνσταντίνος Συρίγος, σε συνέντευξή του στο Πρακτορείο FM.

Αναφερόμενος στην κλινική μελέτη για το θεραπευτικό εμβόλιο καρκίνου πνεύμονα, ο κ. Συρίγος ανέφερε: «Πρόκειται για μια διεθνή, πολυκεντρική μελέτη με συμμετοχή άνω των 600 ασθενών, η οποία ξεκίνησε τους τελευταίους τέσσερις μήνες σε περισσότερες από 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Στη χώρα μας, η μελέτη έχει ξεκινήσει στο κέντρο μας και θα επεκταθεί σε τρία ακόμη κέντρα. Είναι μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη, όχι μόνο λόγω της χρήσης της τεχνολογίας mRNA, αλλά και λόγω του υψηλού βαθμού εξατομίκευσης της θεραπείας. Από το κέντρο μας, 14 ασθενείς έχουν κριθεί υποψήφιοι για συμμετοχή και, από αυτούς, πέντε έχουν ήδη λάβει θετική έγκριση».

Κριτήρια Ένταξης στην Κλινική Μελέτη

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι πρόκειται για ένα θεραπευτικό εμβόλιο και όχι προληπτικό. Ο όρος “εμβόλιο” χρησιμοποιείται λόγω του παρόμοιου μηχανισμού δράσης: την ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταστροφή των καρκινικών κυττάρων. Όπως εξήγησε ο κ. Συρίγος: «Ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα και τα λεμφοκύτταρα του οργανισμού για να εξολοθρεύσουν τα καρκινικά κύτταρα. Δεν χορηγείται προληπτικά, αλλά σε ασθενείς που ήδη έχουν καρκίνο, με στόχο την εξάλειψη των καρκινικών κυττάρων και την θεραπεία, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα, μέσω της δημιουργίας ανοσολογικής μνήμης για την αποφυγή υποτροπής».

Αναφορικά με τα κριτήρια ένταξης στην μελέτη, ο καθηγητής Συρίγος διευκρίνισε:

  • Αφορά ασθενείς με μη μικροκυτταρικό καρκίνο πνεύμονα.
  • Απαιτείται επαρκές ιστολογικό υλικό (βιοψία) για ανάλυση.
  • Οι ασθενείς δεν πρέπει να έχουν λάβει προηγούμενη ενδοφλέβια θεραπεία.
  • Απουσία εγκεφαλικών μεταστάσεων ή ύπαρξη θεραπευμένων μεταστάσεων.

Επιπλέον, το εμβόλιο αξιολογείται σε προχωρημένα στάδια της νόσου, δηλαδή σε ασθενείς με μεταστάσεις που δεν είναι υποψήφιοι για χειρουργική επέμβαση. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργείο στο παρελθόν, αλλά παρουσίασαν υποτροπή και μεταστάσεις, μπορούν να συμμετάσχουν στη μελέτη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα