Ελληνικό ελαιόλαδο και η έρευνα για τον καρκίνο του παχέος εντέρου

Το ελαιόλαδο από την Κέρκυρα έχει κεντρίσει για ακόμα μια φορά την προσοχή των ερευνητών στις ΗΠΑ, χάρη στις πιθανές του ευεργετικές επιδράσεις στην πρόληψη του καρκίνου.

Αυτό το διάστημα, επιστήμονες έχουν εστιάσει στην τοπική ποικιλία «Λιανολιά Κέρκυρας», συγκεκριμένα από την περιοχή του Αγίου Ματθαίου, με σκοπό την παραγωγή εκχυλισμάτων και την απομόνωση της καθαρής ελαιοκανθάλης.

Οι χημικές ουσίες που απομονώθηκαν από το ελαιόλαδο αξιοποιήθηκαν από ερευνητές του πανεπιστημίου της Λουιζιάνα για την ανάλυση της επίδρασής τους στον καρκίνο του παχέος εντέρου. Αυτή η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου είναι η τρίτη πιο κοινή στις Ηνωμένες Πολιτείες και επιτίθεται σε πάνω από 150.000 άτομα κάθε χρόνο.

Αντιθέτως, σε χώρες όπου η διατροφή βασίζεται στην παραδοσιακή μεσογειακή δίαιτα, το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους έχει συνδεθεί με σημαντική μείωση των περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο συνδυασμός αυτών των παρατηρήσεων έχει ωθήσει τους επιστήμονες να εστιάσουν στα φαινολικά στοιχεία του ελαιολάδου, εξετάζοντας την επίδραση τους σε πειραματόζωα. Ειδικότερα, μελετούν το είδος του καρκίνου του παχέος εντέρου με τις πιο σοβαρές μεταλλάξεις, που χαρακτηρίζονται από χειρότερη πρόγνωση και περιορισμένες θεραπευτικές επιλογές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα