Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εγκαινιάζει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, εστιάζοντας στην δωρεάν πρόσβαση σε θεραπείες για τον παιδικό καρκίνο. Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν την ασθένεια και προέρχονται από οικογένειες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα, σηματοδοτώντας μια σημαντική προσπάθεια για την αύξηση των ποσοστών επιβίωσης.

«Οι χώρες που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα θα έχουν εξασφαλισμένη την απρόσκοπτη προμήθεια φαρμάκων για τον παιδικό καρκίνο, διασφαλίζοντας παράλληλα την υψηλή ποιότητά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΠΟΥ σε επίσημη ανακοίνωσή του.

Μογγολία και Ουζμπεκιστάν θα είναι οι πρώτες χώρες που θα επωφεληθούν από την παροχή φαρμάκων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν ο Ισημερινός, η Ιορδανία, το Νεπάλ και η Ζάμπια, διευκρινίζει ο οργανισμός.

Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 παιδιά θα λάβουν βοήθεια μέσω του προγράμματος το 2025, με τη συμμετοχή τουλάχιστον 30 νοσοκομείων στις έξι αυτές χώρες.

Ένα ανησυχητικό στοιχείο που επισημαίνει ο ΠΟΥ είναι ότι τα ποσοστά επιβίωσης από παιδικούς καρκίνους είναι συχνά χαμηλότερα από 30% σε χώρες με μεσαίο ή χαμηλό εισόδημα. Αντίθετα, στις πλούσιες χώρες, το ποσοστό αυτό συχνά ξεπερνά το 80%, υπογραμμίζοντας τις ανισότητες στην πρόσβαση σε ποιοτική ιατρική φροντίδα.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, «Για πάρα πολύ καιρό, τα παιδιά που παλεύουν με τον καρκίνο αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε φάρμακα που θα μπορούσαν να τους σώσουν τη ζωή». Η νέα πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίσιμη ανάγκη.

Επιπλέον έξι χώρες έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και ο ΠΟΥ εκφράζει την ελπίδα ότι ο αριθμός των χωρών που θα συμμετέχουν θα ανέλθει στις 50 μέσα στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια. Σε αυτό το πλαίσιο, ο αριθμός των παιδιών που θα λαμβάνουν υποστήριξη αναμένεται να φτάσει τις 120.000.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ, περίπου 400.000 παιδιά διαγιγνώσκονται με καρκίνο παγκοσμίως κάθε χρόνο, με ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να αντιμετωπίζει σημαντικούς περιορισμούς στην πρόσβαση σε κατάλληλη ιατρική φροντίδα. Η πρόσβαση σε ογκολογικές θεραπείες παραμένει πρόκληση σε πολλές περιοχές του πλανήτη.

«Εκτιμάται ότι το 70% των παιδιών που ζουν σε αυτές τις συνθήκες χάνουν τη ζωή τους από καρκίνο, λόγω παραγόντων όπως η έλλειψη της κατάλληλης θεραπείας, οι διακοπές στη θεραπεία ή η χρήση φαρμάκων χαμηλής ποιότητας», εξηγεί η υπηρεσία του ΟΗΕ, τονίζοντας τη σημασία της διασφάλισης ποιοτικών και προσβάσιμων θεραπειών.

Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι η δωρεάν παροχή φαρμάκων θα συνεχιστεί και μετά την ολοκλήρωση της πιλοτικής φάσης, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του προγράμματος, το οποίο παρουσιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2021. Η θεραπεία του παιδικού καρκίνου αποτελεί προτεραιότητα.

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί κοινό εγχείρημα του ΠΟΥ και του παιδιατρικού ερευνητικού νοσοκομείου St. Jude στο Μέμφις των ΗΠΑ, το οποίο έχει συνεισφέρει 200 εκατομμύρια δολάρια για την υλοποίηση του προγράμματος. Η συνεργασία αυτή αναδεικνύει τη δύναμη της διεθνούς συνεργασίας για την αντιμετώπιση παγκόσμιων προκλήσεων στον τομέα της υγείας και την βελτίωση της παιδιατρικής φροντίδας.