Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), τα ατυχήματα, όπως τροχαία, πνιγμοί, βία και αυτοτραυματισμένες συμπεριφορές, καθώς και καταστάσεις που σχετίζονται με τη μητρότητα, είναι οι κύριες αιτίες θανάτου εφήβων και νέων ενηλίκων. Η έκθεση αναφέρει ότι το 2021 σημειώθηκαν πάνω από 1,5 εκατομμύρια θάνατοι σε αυτές τις ηλικιακές κατηγορίες, δηλαδή σχεδόν 4.500 θάνατοι καθημερινά. Στις ηλικίες 10-14 ετών, κυρίαρχοι παράγοντες είναι οι μολυσματικές ασθένειες, ενώ κατά την εφηβεία οι θάνατοι λόγω ατυχημάτων, τραυματισμών, αυτοτραυματισμών και διαπροσωπικής βίας αποκτούν μεγαλύτερη σημασία.
Η έκθεση υπογραμμίζει ότι οι πιθανότητες επιβίωσης για τους εφήβους και τους νέους ενήλικες διαφέρουν δραματικά ανά τον κόσμο. Ένας 10χρονος στην υποσαχάρια Αφρική έχει εξαπλάσιο κίνδυνο να πεθάνει πριν την ηλικία των 24 ετών σε σύγκριση με έναν συνομήλικο στη Βόρεια Αμερική ή την Ευρώπη.
Στην ηλικιακή ομάδα 10-24 ετών, τα ποσοστά θνησιμότητας είναι χαμηλότερα για τους εφήβους 10-14 ετών και υψηλότερα για τους νέους ενήλικες 20-24 ετών. Τα κορίτσια και οι γυναίκες αυτής της ηλικιακής κατηγορίας απέχουν από τους άνδρες με χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας, ενώ οι διαφορές φύλου αποκαλύπτονται περισσότερο κατά την εφηβεία.
Σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία και τις καταχρήσεις, η έκθεση αποκαλύπτει:
- Περίπου οι μισές ψυχικές διαταραχές στην ενήλικη ζωή αρχίζουν από την ηλικία των 14 ετών, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις δεν εντοπίζονται ή μένουν χωρίς θεραπεία.
- Η πρώιμη χρήση ουσιών συνδέεται με μεγαλύτερο κίνδυνο εξάρτησης και άλλων προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν στην ενήλικη ζωή, με τους νεότερους ανθρώπους να πλήττονται πιο έντονα από την κατανάλωση ουσιών σε σύγκριση με τις μεγαλύτερες ηλικίες.