Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έφερε στο προσκήνιο το TriOx, ένα καινοτόμο εργαλείο που εντοπίζει με ακρίβεια τον καρκίνο σε πρώιμα στάδια, περιλαμβάνοντας έξι διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, καθώς αυτό το τεστ μπορεί να διακρίνει αξιόπιστα άτομα που πάσχουν από καρκίνο από εκείνα που δεν έχουν νοσήσει.
Η άμεση ανίχνευση του καρκίνου αυξάνει τις πιθανότητες επιτυχούς θεραπείας, ενώ η έγκαιρη παρέμβαση είναι και πολύ πιο οικονομική για το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης.
Αν και το τεστ είναι ακόμα υπό ανάπτυξη, οι πρώτες αναλύσεις αίματος δείχνουν ότι έχει την ικανότητα να ανιχνεύει τον καρκίνο νωρίς, κάτι που μπορούν να επηρεάσουν θετικά οι πρακτικές προσυμπτωματικού ελέγχου και διάγνωσης, όπως τονίζει η health stat και η Ελένη Νικολάδου.
Η ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης ανέπτυξε αυτή τη νέα μέθοδο υγρής βιοψίας, η οποία μπορεί να εντοπίσει έξι τύπους καρκίνου σε αρχικό στάδιο. Οι τύποι καρκίνου που περιλαμβάνονται στη μελέτη είναι του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του παγκρέατος, του νεφρού, των ωοθηκών και του μαστού.
Οι «υγρές βιοψίες» αποτελούν έναν τομέα εστίασης της έρευνας τα τελευταία χρόνια, καθώς προσφέρουν μια λιγότερο επεμβατική εναλλακτική λύση σε υπάρχουσες διαγνωστικές δοκιμές, με τη δυνατότητα να ανιχνεύουν τον καρκίνο ακόμη και στα πρώτα του στάδια.
Προς το παρόν, οι περισσότερες μέθοδοι υγρής βιοψίας που χρησιμοποιούνται κλινικά εξετάζουν μόνο περιορισμένα χαρακτηριστικά του καρκινικού DNA, γεγονός που περιορίζει την ικανότητά τους να ανιχνεύουν αποτελεσματικά τη νόσο.
Οι ερευνητές συνδυάζουν μια πρωτοποριακή τεχνική ανάλυσης DNA που ονομάζεται TAPS με μηχανική μάθηση, έτσι ώστε να μπορούν να συγκεντρώσουν πολλά κρίσιμα χαρακτηριστικά από το DNA στο αίμα των ασθενών.
«Αν και είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε οριστικά συμπεράσματα, πιστεύουμε ότι το τεστ αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει δραματικά τα ποσοστά επιβίωσης για εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο, απλοποιώντας τις διαδικασίες διάγνωσης με τη χρήση απλών αιματολογικών εξετάσεων», δήλωσε η καθηγήτρια Anna Schuh, καθηγήτρια Μοριακής Διαγνωστικής στο Τμήμα Ογκολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής της μελέτης.
«Πολλοί καρκίνοι, όπως αυτοί του παγκρέατος και των ωοθηκών, συχνά ανιχνεύονται πολύ αργά, κάτι που καθιστά τη θεραπεία πιο δύσκολη και λιγότερο αποτελεσματική», επεσήμανε ο Δρ. Δημήτρης Βαβούλης από το Wellcome Center for Human Genetics της Οξφόρδης.
Οι τρέχουσες μέθοδοι προσυμπτωματικού ελέγχου εφαρμόζονται μόνο σε ορισμένους τύπους καρκίνου και οι περισσότερες είναι επεμβατικές, κάτι που αποτρέπει πολλούς ασθενείς από τον τακτικό έλεγχο.
«Η προσέγγισή μας είναι ακόμα αρχικής φάσης, ωστόσο οραματιζόμαστε ότι μια απλή αιμοληψία θα μπορούσε να είναι το μόνο που απαιτείται για τον έλεγχο πολλών τύπων καρκίνου, προσφέροντας στους ασθενείς και τους γιατρούς ένα γρήγορο και αξιόπιστο εργαλείο για την καταπολέμηση της νόσου», προσέθεσαν οι ερευνητές.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, έλαβε χρηματοδότηση από το Innovate UK και το NIHR Oxford Biomedical Research Centre.