Ανησυχητικές προβλέψεις για την εξέλιξη του HIV/AIDS παγκοσμίως, έρχονται στο φως μετά από μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό The Lancet HIV. Μειώσεις στη χρηματοδότηση θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρουσμάτων και των θανάτων.
Πιθανή Ανατροπή στην Καταπολέμηση του HIV/AIDS
Μια νέα επιστημονική μελέτη κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: οι προτεινόμενες περικοπές στη διεθνή χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση του HIV/AIDS, ιδίως σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, ενδέχεται να ανατρέψουν σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε δραματική αύξηση των θανάτων, φτάνοντας στα επίπεδα της δεκαετίας του 2000.
Η Ζωτική Σημασία της Διεθνούς Χρηματοδότησης
Από το 2015, οι διεθνείς δωρητές συνεισφέρουν περίπου το 40% της συνολικής χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση του HIV σε χώρες με περιορισμένους πόρους, γεγονός που υπογραμμίζει τον καθοριστικό ρόλο τους στις παγκόσμιες προσπάθειες πρόληψης και θεραπείας. Χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία συνεισφέρουν το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης. Ωστόσο, πρόσφατες αποφάσεις για σημαντικές περικοπές στην ξένη βοήθεια αναμένεται να μειώσουν τη διεθνή χρηματοδότηση για τον HIV κατά 24% έως το 2026. Παράλληλα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναστείλει, με ισχύ από τις 20 Ιανουαρίου 2025, τη χρηματοδότηση για 90 ημέρες, προκειμένου να αναθεωρήσει και να αξιολογήσει τα προγράμματα.
Οι Επιπτώσεις των Περικοπών στην Παγκόσμια Υγεία
Η μελέτη προειδοποιεί ότι, αν δεν υπάρξει αλλαγή πλεύσης, οι επιπτώσεις θα είναι καταστροφικές. Σύμφωνα με τα μοντέλα, έως το 2030 ενδέχεται να υπάρξουν:
- Αύξηση των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV κατά 4,4 έως 10,8 εκατομμύρια σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.
- Αύξηση των θανάτων από τον ιό σε παιδιά και ενήλικες κατά 770.000 έως 2,9 εκατομμύρια.
Η Υποσαχάρια Αφρική στο Επίκεντρο του Κινδύνου και oι Ευάλωτοι Πληθυσμοί
Η υποσαχάρια Αφρική αναμένεται να πληγεί περισσότερο από τις περικοπές, ενώ οι ευάλωτοι και περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί θα βρεθούν σε ακόμη δυσχερέστερη θέση. Η μελέτη τονίζει ότι οι χώρες που λαμβάνουν στήριξη έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο, με ετήσια μείωση των νέων μολύνσεων (κατά μέσο όρο 8,3%) και των θανάτων (κατά μέσο όρο 10,3%) από το 2010 έως το 2023.
Έκκληση για Διεθνή Δράση
Οι ερευνητές απευθύνουν έκκληση στην παγκόσμια κοινότητα να στηρίξει τη συνέχιση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του HIV. Η διακοπή της στήριξης θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων και θα ανατρέψει χρόνια προσπαθειών για τον τερματισμό της επιδημίας του AIDS.