Παγκόσμια Ανάλυση για τις Αυτοκτονίες: Τάσεις, Αιτίες και Δημογραφικά Στοιχεία (1990-2021)

Περίπου 740.000 θάνατοι από αυτοκτονίες καταγράφονται ετησίως παγκοσμίως, γεγονός που αντιστοιχεί σε έναν θάνατο κάθε 43 δευτερόλεπτα. Η ανάλυση αυτή, που δημοσιεύθηκε στο «The Lancet Public Health», πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης της Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ, και εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις αυτοκτονιών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από το διάστημα 1990-2021, με σκοπό να κατανοήσουν σε βάθος τις αιτίες αυτοκτονιών, τα δημογραφικά στοιχεία αυτοκτονιών και τις προληπτικές στρατηγικές αυτοκτονιών. Διαπίστωσαν ότι τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, ο παγκόσμιος δείκτης θνησιμότητας από αυτοκτονία μειώθηκε κατά σχεδόν 40%, από περίπου 15 θανάτους ανά 100.000 σε εννέα θανάτους ανά 100.000. Αυτή η μείωση υποδηλώνει ότι οι παρεμβάσεις και η πρόληψη έχουν θετικό αντίκτυπο. Στις γυναίκες, το ποσοστό μειώθηκε κατά περισσότερο από 50%, ενώ στους άνδρες κατά σχεδόν 34%. Συνολικά, ο ρυθμός θνησιμότητας από αυτοκτονία ήταν 12,8 ανά 100.000 πληθυσμού για τους άνδρες και 5,4 ανά 100.000 πληθυσμού για τις γυναίκες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της πρόληψης αυτοκτονιών ανδρών και της πρόληψης αυτοκτονιών γυναικών.

Αναλύοντας τις γεωγραφικές τάσεις αυτοκτονιών, η ανατολική Ασία κατέγραψε τη μεγαλύτερη μείωση κατά 66%, με την Κίνα να αναφέρει τη μεγαλύτερη μείωση στην περιοχή. Τη δεύτερη μεγαλύτερη μείωση σημείωσε η δυτική Ευρώπη (κατά 40,8%) και ακολούθησε η κεντρική Ευρώπη (39,8%). Αντίθετα, τέσσερις περιοχές ανέφεραν αυξήσεις στο ποσοστό αυτοκτονιών και για τα δύο φύλα κατά την ίδια περίοδο. Η κεντρική Λατινική Αμερική παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση με 39%, με το Μεξικό να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με αύξηση 123% μόνο για τις γυναίκες.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνδρες είχαν υπερτριπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν από αυτοκτονία με χρήση πυροβόλων όπλων από ό,τι οι γυναίκες: το 10% των αυτοκτονιών των ανδρών πραγματοποιήθηκαν με όπλα, ενώ το 3% των αυτοκτονιών των γυναικών ήταν με όπλα. Οι ΗΠΑ είχαν τις περισσότερες αυτοκτονίες που σχετίζονταν με όπλα στον κόσμο: σχεδόν 22.000 ή 55% των αυτοκτονιών των ανδρών πραγματοποιήθηκαν με όπλα, ενώ πάνω από 3.000 ή σχεδόν 31% των αυτοκτονιών των γυναικών ήταν με όπλα. Αυτό αναδεικνύει τη σύνδεση μεταξύ αυτοκτονιών και οπλοκατοχής.

Σχετικά με τις ηλικιακές ομάδες, η ανάλυση έδειξε ότι το 1990, η μέση ηλικία θανάτου για τους άνδρες ήταν 43 χρόνια και για τις γυναίκες σχεδόν 42 χρόνια. Μέχρι το 2021, η μέση ηλικία θανάτου είχε αυξηθεί σε 47 για τους άνδρες και σχεδόν 47 για τις γυναίκες. Η υψηλότερη μέση ηλικία ήταν περίπου 58 χρόνια για τους άνδρες και 60 χρόνια για τις γυναίκες, και οι δύο στην ανατολική Ασία. Αντίθετα, η νεότερη μέση ηλικία αυτοκτονίας καταγράφηκε στην Ωκεανία, όπου ήταν 36 χρόνια για τους άνδρες και 34 χρόνια για τις γυναίκες. Η μελέτη αυτή βοηθά στην κατανόηση των ηλικιακών τάσεων αυτοκτονιών ανά περιοχή.

Η έρευνα αυτή παρέχει πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τις παγκόσμιες τάσεις της αυτοκτονίας και υπογραμμίζει τη σημασία της συνέχισης των προσπαθειών πρόληψης και παρέμβασης, με ιδιαίτερη έμφαση στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και τις περιοχές με αυξημένα ποσοστά.